Nove reči u doba korone: Da li znate šta je šmrcosram?

© Fotolia / Photographee.euČovek sa prehladom i kijavicom
Čovek sa prehladom i kijavicom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Holandski ekvivalenti za izraze „korona-kašljač“, „zabrana rukovanja“ i „karantin žurka“ neke su od novih reči u holandskom jeziku nastale tokom pandemije virusa korona, navodi se u novom internet rečniku.

Rečnik iz doba korone sadrži više od 700 reči, a nastao je kao inicijativa glavnog urednika standardnog rečnika „Van Dale“, Tona den Buna, objavila je holandska televizija NOS.

U rečniku ima puno složenih reči, kao što su „korona-kriza“ i „korona-kašljač“, izraz koji se koristi za ljude koji namerno kašlju na policajce kada ih privedu.

Popis uključuje i nove složenice kao što su „karantin-kilogrami“ ili „korona-friz“.

Lingvista procenjuje da bi u standardni rečnik zauvek moglo da se doda 70 reči povezanih sa pandemijom i uveren je da će jedna od njih biti „društvo metar i po distance“.

​Prestižni Oksfordski rečnik engleskog jezika nedavno je u svoju bazu uneo nove izraze nastale tokom pandemije, uključujući „kovid-19“, „samoizolacija“, „socijalno distanciranje“ i „izravnati krivu“.

Novi holandski glagol koji znači „gomilati poput hrčka“ već je postao klasičan primer, omiljen među štedljivim Holanđanima. On, međutim, ima i negativno značenje u svetlu sebičnog gomilanja toalet papira, prenosi portal HRT.

Posle izraza „strah od letenja“ koji osećaju ekološki svesni ljudi koji često lete avionom, Holanđani sada imaju i izraz „šmrcosram“, što je opis osećanja osobe koja iznenada mora da kine ili šmrcne pred drugima.


Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala