Lekar objasnio nisku stopu smrtnosti od kovida u Rusiji

© Press-služba mэra i pravitelьstva Moskvы / Uđi u bazu fotografijaLekar u zaštitnom odelu u bolnici u Moskvi
Lekar u zaštitnom odelu u bolnici u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Efikasno otkrivanje lakših slučajeva infekcije virusom korona i blagovremena priprema medicinskih ustanova u Rusiji omogućavaju da se stopa smrtnosti održi na vrlo niskom nivou, izjavio je direktor Instituta za medicinsku parazitologiju, tropske i zarazne bolesti Univerziteta „Sečenov“ doktor medicinskih nauka Aleksandar Lukašev.

Prema njegovim rečima, oko 0,8 odsto slučajeva završi smrću pacijenta.

„Ova brojka može narasti dva i tri puta, ali već ona je prilično niža od one koja je viđena u Italiji i Španiji u istoj fazi širenja virusa korona. Mi ovde imamo očigledan uspeh“, istakao je doktor.

Lukašev smatra da ne treba obraćati pažnju na ukupan broj slučajeva zaraze virusom korona, već na statistiku teških slučajeva i smrti.

Istovremeno, doktor medicinskih nauka i glavni istraživač Naučno-istraživačkog instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ Viktor Zujev, pretpostavlja da Rusija neće ući među prvu petorku zemalja po broju zaraženih. On smatra da su razlog za to mere preduzete za borbu protiv kovida. Zujev naglašava da ponašanje Rusa daje dobar rezultat.

„Ljudi su postali disciplinovaniji, a o tome govori indirektan faktor ─ pojavio se ogroman broj dobrovoljaca koji pomažu onima koji su u izolaciji“, rekao je on.

Glavni uslov za okončanje epidemije je da se prekine prenošenje virusa korona sa jednog čoveka na drugog, smatra Zujev.

U Rusiji je do danas skoro 37 hiljada osoba obolelo od kovida 19, 313 je umrlo, a više od tri hiljade ozdravilo.

U većini regiona je na snazi strogi režim samoizolacije. Osim toga, vlasti aktivno pozivaju građane da preduzmu mere predostrožnosti: nose medicinske maske i drže se na odstojanju na javnim mestima.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju nove infekcije virusa korona kovid 19 za pandemiju. Prema poslednjim podacima u svetu je zabeleženo više od 2,33 miliona slučajeva zaraze, a umrlo je više od 160 hiljada ljudi.


Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala