Lansiranja raketa-nosača „Sojuz“ ponovo u septembru

© Oleg Skripočka / RoskosmosSvemirski brod "Sojuz"
Svemirski brod Sojuz - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lansiranja ruskih raketa-nosača „Sojuz“ s kosmodroma Kuru u Francuskoj Gvajani, koji je privremeno zatvoren zbog pandemije virusa korona, biće obnovljena u septembru, rekao je generalni direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin.

„Planirali smo dva lansiranja, u februaru i martu. Ali, zbog evakuacije francuskog tima s tog kosmodroma  prekinuli smo radove. U septembru će biti ta dva lansiranja koja je trebalo da se dese početkom godine“, rekao je Rogozin u emisiji radija  „Komsomolska pravda“.

Inače, od oktobra 2011. s tog kosmodroma lansirane su 23 rakete-nosača „Sojuz“.

Rogozin je u emisiji otkrio i da je glavni konstruktor Raketno-kosmičke korporacije „Energija“ (koja proizvodi brodove Sojuz i rukovodi ruskim segmentom MKS) Jevgenij  Mikrin zaražen virusom korona.

Prema njegovim rečima, Mikrin se nalazi u kućnoj izolaciji i njemu se pruža sva medicinska pomoć.

Inače, Mikrin je 9. aprila prisustvovao lansiranju rakete-nosača „Sojuz-2.1a“ sa svemirskim brodom „Sojuz MS-16“ s kosmodroma Bajkonur.

Rogozin je u emisiji najavio da  očekuje da tokom ove godine s Ministarstvom odbrane bude potisan ugovor o izradi rakete-nosača „Angara“ ako probno lansiranje s kosmodroma Pleseck bude uspešno.

Lansiranje je predviđeno tokom drugog i trećeg kvaratala ove godine.

Raketa „Angara“ koristi ekološki čiste komponente goriva — kiseonik i kerozin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala