Koliko se plaća rad od kuće i šta ako dobijete otkaz

© PixabayRad od kuće, karantin, ilustracija
Rad od kuće, karantin, ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tokom pandemije i karantina pojavile su se mnoge dileme o policijskom času i testiranju, a potom o radnim obavezama i platama.

Koliko se plaća rad od kuće?

Svi koji mogu da rade od kuće za vreme vanrednog stanja imaju pravo na punu platu po važećim propisima. Više od 60 odsto zaposlenih u državnoj administraciji i u lokalnim samoupravama radi od kuće, kaže ministar Branko Ružić i navodi da je zaposlenima obezbeđen pun iznos plate. Kada je u pitanju privatni sektor, jasnih pravila nema, prenosi RTS.

Na koliku platu imam pravo ako moram da ostanem kod kuće da brinem o detetu?

Zaposlenim roditeljima koji imaju decu do 12 godina, za koje ne može da se organizuje rad od kuće, poslodavac bi trebalo da obezbedi plaćeno odsustvo radi brige o deci. Odluka da se tokom vanrednog stanja zatvore vrtići i osnovne škole, ne bi trebalo da ima za posledicu davanje otkaza zaposlenima koji moraju da ostanu kod kuće, niti bi to trebalo ostaviti na dobru volju poslodavca, kažu nadležni.

U javnom sektoru za roditelje koji moraju da ostanu uz svoju decu, obezbeđena je puna plata, ali je i dalje otvoreno pitanje kako će se zaštititi zaposleni u privatnim preduzećima.

Na koliku zaradu mogu da računam ako sam u izolaciji?

Za zaposlene u javnom sektoru koji su u izolaciji ili samoizolaciji obezbeđen je pun iznos plate.

Prvih 30 dana odsustva plaća poslodavac, a od 31. dana Republički fond za zdravstveno osiguranje. Pravo na ovu naknadu nemaju oni koji nisu u radnom odnosu, odnosno nemaju ugovor o radu.

Šta ako sam zbog karantina morao da uzmem odmor?

Za vreme korišćenja godišnjeg odmora zaposleni ostvaruje pravo na naknadu zarade u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu.

Mnoge firme primenjuju i mogućnost prinudnog odmora u trajanju od 45 radnih dana. Tada radnici imaju pravo na 60 odsto prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, s tim da ista ne može biti manja od minimalne zarade.
Šta ako dobijem otkaz?

Oni koji dobiju otkaz imaju pravo na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti.

To znači da pravo na novčanu naknadu ima zaposleni na neodređeno vreme koji je proglašen tehnološkim viškom, zaposleni na određeno vreme, kao i lice koje po osnovu ugovora obavljalo privremene i povremene poslove, a koje je u periodu od najmanje 12 meseci neprekidno ili s prekidima u poslednjih 18 meseci bilo u osiguranju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala