Kako su sovjetski obaveštajci osvojili arhiv nemačkog Abvera

© Sputnik / Ivan Šagin / Uđi u bazu fotografijaBitka za Rajhstag na kraju Drugog svetskog rata
Bitka za Rajhstag na kraju Drugog svetskog rata - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sovjetska vojna kontraobaveštajna služba Smerš je tokom napada Crvene armije na Berlin u proleće 1945. uspela u odvažnoj operaciji da oduzme vredne dokumente Abvera – nemačke vojno-obaveštajne službe, rekao je za Sputnjik viši naučni saradnik Instituta za vojnu istoriju Akademije Generalštaba Oružanih snaga Rusije Aleksandar Zdanovič.

U nedelju se obeležava 77. godišnjica od stvaranja Smerša (od „Smrt špijunima“). Prema mišljenju stručnjaka, to je bila najbolja specijalna služba za vreme Drugog svetskog rata. Tokom svog postojanja, Smerš je osigurao uspešno vođenje svih ofanzivnih operacija Crvene armije, nadmašivši nemačku obaveštajnu službu i neutrališući veliki broj nemačkih agenata i diverzanata.

Smerš je imao vrlo veliku ulogu u ofanzivi na Berlin u proleće 1945. godine. Vojni kontraobaveštajci bili su, između ostalog, suočeni sa zadatkom zauzimanja arhive nemačkih državnih i partijskih organa, kao i specijalnih službi i naučno-tehničkih arhiva.

„Na primer, zauzimanje arhiva Abvera bio je ogroman uspeh. Ovde su se posebno istakli agenti Smerša 47. gardijske streljačke divizije 8. gardijske armije 1. Beloruskog fronta“, ispričao je penzionisani general-poručnik Federalne službe bezbednosti (FSB), doktor istorijskih nauka.

Ofanziva Crvene armije na Berlin - Sputnik Srbija
Crvenoarmejci su se, kao oluja, obrušili na Berlin

Prema njegovim rečima, na periferiji Berlina, u okrugu Celendorf, nalazila se jedna od centralnih institucija Abvera, prerušena u poljoprivredni institut. A da bi se zarobilo osoblje i uzeli dokumenti iz ovog centra, odlučeno je da se izvrši desant kako bi se isključila mogućnost evakuacije osoblja Abvera na zapad Nemačke.

Za ovu operaciju komandant 8. gardijske armije general pukovnik Vasilij Čujkov izdvojio je tenkovsku četu i motorizovani bataljon, a od agenata Smerša formirana je specijalna operativna grupa koja je rukovodila operacijom.

„Padobranci su uz vatrenu podršku jedinica naše vojske, probili nemačku odbranu i prešli više od desetak kilometara, a usput zauzeli poljoprivredni institut. Pri tome su to učinili gotovo bez otpora – tamo je samo bilo obezbeđenje za koje je desant bio potpuno iznenađenje. A zaposleni u centru Abvera uglavnom su spavali u očekivanju evakuacije. Tada je zarobljeno više od stotinu pripadnika Avbera, među kojima je bilo i Rusa“, ispričao je Zdanovič.
Adolf Hitler - Sputnik Srbija
Tajna operacija „Arhiv“ — kakva je sudbina Hitlerovih posmrtnih ostataka

Ali tokom dana, trebalo je da se odbije žestok napad Nemaca koji su pokušavali da oslobode obaveštajni centar.

„Desilo se da 47. divizija nije odmah mogla da se probije do padobranaca. Nacisti su otvorili artiljerijsku i minobacačku vatru na centar Abvera kako bi uništili kamione sa dokumentima. Ceo dan svi su držali odbranu sa svih strana ─ i vojnici i komandanti, motorizovane streljačke jedinice, tenkisti i zajedno sa njima operativci Smerša“, objasnio je stručnjak.

„Svi su herojski odbili napade Nemaca. Sledećeg jutra naše trupe su se probile. Na kraju smo uspeli da sačuvamo izuzetno vredne dokumente“, zaključio je Zdanovič.

Svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pročitajte još:

Hitler je mrtav, javlja Žukov Staljinu

► O ovome se ne govori: Sa čime se Crvena armija suočila prilikom napada na Berlin

„Kembrička petorka“ — najuspešnija špijunska mreža u istoriji

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala