Istražujemo: Terapija plazmom – čudotvorni lek ili pomoćno sredstvo

© Fotolia / Sudok1Doniranje krvi
Doniranje krvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Efikasnost terapije plazmom, u borbi protiv korona virusa, može da se utvrdi jedino u praksi, ali se pretpostavlja da ipak nije čudotvorni lek i da neće biti onolika koliko se očekivalo, jer se antitela stvaraju u manjoj količini. Realan uticaj terapije na virus biće poznat za nekoliko nedelja.

To za Sputnjik tvrdi epidemiolog Zoran Radovanović, koji ističe da organizam od ponovne infekcije može da se štiti na različite načine i da je zbog toga neizvesno kolika će efikasnost terapije plazmom zapravo biti.

© AP Photo / Niranjan ShresthaDok praktična primena terapije ne pokaže realan uticaj - sve se svodi na pretpostavke
Istražujemo: Terapija plazmom – čudotvorni lek ili pomoćno sredstvo  - Sputnik Srbija
Dok praktična primena terapije ne pokaže realan uticaj - sve se svodi na pretpostavke

Efikasnost terapije plazmom protiv korona virusa

„Osnovno pitanje je da li ta antitela štite od infekcije, ili su jednostavno reakcija na virus sa manjom zaštitnom moći. To može da se utvrdi jedino u praksi“, smatra sagovornik Sputnjika.

Dok praktična primena terapije ne pokaže realan uticaj – sve se svodi na pretpostavke.

„Sve su nagađanja dok se ne sprovede u praksi, odnosno, dok se ne uporede bolesnici koji su dobijali standardnu terapiju sa onima koji su dobijali i standardnu terapiju i plazmu. To će se znati za nekoliko nedelja“, kaže naš sagovornik.

Radovanović pretpostavlja da će terapija plazmom svakako imati efekat u lečenju od korona virusa, ali sumnja da će biti izvanredan. Ipak, on napominje da to ne znači da terapija neće uspeti.

© Fotolia / jarun011Koncentracija antitela kod onih koji su se izlečili je manja od očekivane
Istražujemo: Terapija plazmom – čudotvorni lek ili pomoćno sredstvo  - Sputnik Srbija
Koncentracija antitela kod onih koji su se izlečili je manja od očekivane

„Taj imunski odgovor nije tako impresivan. Očekivalo se da koncentracija antitela bude mnogo viša, ali to još uvek ništa ne znači. Moguće je da će se pokazati da je ovakva reakcija dovoljna ili relativno dovoljna. Možda će činiti da moguća ponovna infekcija bude mnogo blaža, i da, tek posle drugog susreta, ta koncentracija antitela skoči“, objašnjava Radovanović.

Zbog toga, on smatra da ta terapija neće imati revolucionaran uticaj, o kom se pričalo.

Utiče na tok bolesti, ali je „ne odnosi”

„Pretpostavljam da će uticati povoljno na tok bolesti, ali da neće da odnese bolest kao rukom“, smatra Radovanović.

Terapija plazmom, za koju mnogi kažu da će imati značajan učinak u borbi protiv korona virusa, podrazumeva uzimanje antitela iz krvi ljudi koji su se izlečili i njihovu trasnfuziju obolelima od korona virusa. Ona se daje uz standardnu terapju, onda kada je to potrebno, a u Srbiji je počela da se koristi pre nekoliko dana.

 Svetska zdravstvena organizacija  - Sputnik Srbija
SZO: Nema dokaza da izlečeni od korone imaju imunitet

U međuvremenu, izjašnjavanju o terapiji plazmom priključila se i Svetska zdravstvena organizacija, koja je upozorila na to da ne postoje dokazi koji potvrđuju da su oni koji su se oporavili od korone stvorili imunitet na taj virus.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala