Giganti poput „Adidasa“, „Pume“, „Dajhmana“ nemaju za kiriju?

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaKompanija Adidas
Kompanija Adidas  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Korona je definitivno narušila pravila igre na tržištu, sudeći prema nedavnim izveštajima iz Nemačke da su tekstilni giganti poput Adidasa, Pume, „HiM“, „Dajhmana“ odbili da plaćaju kiriju za svoje zatvorene radnje, uz poruku iz „Dajhmana“ da očekuju da će politički odgovorni „ugovornim stranama nadoknaditi štetu uzrokovanu prinudnim zatvaranjem“.
Berlin - Sputnik Srbija
Ekonomisti predviđaju duboku recesiju: Pad nemačke ekonomije nezabeležen od 1970.

Vlasnici tih nekretnina su ogorčeni, a političari razočarani, objavio je „Dojče vele“, pozivajući se na anketu koju je sprovela nemačka agencija DPA.

Potrošači svoje nezadovljstvo izražavaju na društvenim medijima – šire se pozivi na bojkot „Adidasa“ i ostalih.

Mere zaštite u Nemačkoj uvedene sredinom marta pogodile su skoro sve segmente privrede, društva, sporta, kulture – kako firme, tako i pojednice.

Samo deset dana kasnije, svetski giganti tekstilne branše među kojima su „Adidas“, „Puma“, „HiM“, koriste rupu u jednom na brzinu donetom zakonu i odbijaju da plaćaju kriju za svoje filijale.

Tako je najveći nemački prodavac obuće „Dajhman“ najavio je da će od aprila obustaviti plaćanje zakupa i pratećih troškova za oko 1.500 svojih filijala.

Logo „Amazona“ koji je prikazan na računarskim ekranima  - Sputnik Srbija
Biznis u vreme korone: Dok drugi otpuštaju, ovaj gigant će zaposliti još 75.000 radnika

Generalni direktor Migel Milenbah, obavestio je vlasnike zgrada u kojima se nalaze filijale, da zakupe neće plaćati – zasad do juna.

Osim toga, kako javlja Špigl, ta firma čak zadržava pravo da zahteva povraćaj najmanje polovine već plaćenog zakupa i pratećih troškova za mart.

Pritom većina tih firmi nastavlja da prodaje na internetu, a neke od njih polovinu svoje zarade ostvaruju upravo tim putem.

Ove firme se pozivaju na paket finansijske pomoći nemačke vlade namenjen ekonomiji i pojedincima pogođenim merama za sprečavanje širenje virusa korona, a deo tog paketa je i odluka da na dve godine bude suspendovano pravo na otkaz stana ili poslovnog prostora – ako kirija ne bude plaćena.

Američki proizvođač automobila Ford - Sputnik Srbija
Američki gigant očekuje gubitak od 600 miliona dolara za prvo tromesečje

Kirija koja se ne plati u naredna tri meseca, mora da se namiri do 30. juna 2022. godine.

Vlasnici nekretnina su odmah oštro reagovali na potez tekstilnih korporacija.

Centralna asocijacija nekretnina (ZIA) je postupak velikih koncerna nazvala „pravno i moralno upitnim. Koncerni su ekonomski zdravi, pa ovakvo ponašnje baš nije partnersko“.

Suočen sa kritikom, „Adidas“ koji je prošle godine ostvario promet od 23,6 milijardi i profit od skoro 2 milijarde evra, objašnjava: „Ne radi se o tome da ne platimo kiriju za april. To je samo odgoda“, rekao je portparol kompanije Jan Runau.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala