Virus korona manje smrtonosan nego što se mislilo

© Tanjug / JAROSLAV PAPVojska i volonteri na Novosadskom sajmu
Vojska i volonteri na Novosadskom sajmu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rasprostranjenost korona virusa moguće da je veća nego što se to prvobitno smatralo, ukazuje istraživanje koje su sproveli naučnici sa američkog Univerziteta Stanford.

Prema ovom istraživanju, koje tek treba da prođe kroz proces recenzije, inficiranost korona virusom moguće je da je veća 50 do 85 puta nego što zvanični podaci pokazuju, preneo je „Gardijan“.

U ovom istraživanju analizirana su antitela iz uzoraka krvi uzetih od 3.330 zdravih osoba iz okruga Santa Klara u Kaliforniji kako bi se utvrdilo da li su ove osobe bile zaražene korona virusom.

U vreme kada je istraživanje sprovedeno, u okrugu Santa Klara bilo je 1.094 slučajeva zaraze korona virusom i 50 smrtnih slučajeva usled posledica zaraze. Međutim, sudeći prema stopi zaraženosti u analiziranom uzorku, moguće je početkom aprila u okrugu Santa Klara bilo između 48.000 i 81.000 zaraženih, što je 50 do 80 puta više od zvaničnih podataka.

Osim toga, to znači da je virus manje smrtonosan nego što se mislilo. U Sjedinjenim Državama stopa smrtnosti od korona virusa iznosi 4,1 odsto, dok bi prema istraživanju naučnika sa Univerziteta Stanford, taj procenat mogao da bude između 0,12 i 0,20 odsto.

Neki naučnici smatraju da ovi rezultati ukazuju na to da je mnogo bliže postizanje imuniteta krda nego što se to mislilo. Međutim, naučnici sa Stanfroda upozoravaju da ne treba donositi preuranjene zaključke niti mere u skladu sa tim dok ne budu sprovedena dodatna istraživanja, prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala