Tviter polemika o katedrali Sv. Stefana u Beču: Ko je kriv za požar na kraju Drugog svetskog rata?

© Sputnik / Sergeй Pivovarov / Uđi u bazu fotografijaKatedrala Svetog Stefana u Beču
Katedrala Svetog Stefana u Beču - Sputnik Srbija
Pratite nas
Požar u katedrali Svetog Stefana u centru Beča na samom kraju Drugog svetskog rata bio je povod za Tviter polemiku između diplomatskih predstavnika Rusije i SAD o tome da li su za to bili odgovorni sovjetski vojnici koji su oslobodili grad u aprilu 1945. godine ili ne.

Naime, stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u glavnom gradu Austrije Mihail Uljanov zatražio je objašnjenje od pres-atašea američke ambasade u Moskvi Rebeke Ros zbog utiska da njen komentar sugeriše da su za požar krive sovjetske snage.

Rosova se ranije danas u jednom od tvitova osvrnula na 75. godišnjicu oslobođenja Beča. Navela je i da je katedrala tokom celog rata ostala neoštećena ali da ju je 12. aprila (dan oslobođenja) zahvatio jak požar, a da je rekonstrukcija išla najviše na teret Austrijanaca.

​„Polazeći od konteksta stiče se utisak da su štetu katedrali naneli sovjetski vojnici, pri čemu su oni u stvarnosti činili sve da spasu istorijski centar Beča i to po cenu sopstvenih života. Požar su izazvali lokalni kradljivci. Zar to nije povod za američku koleginicu da da objašnjenje i da se ispravi“, odgovorio je Uljanov takođe na Tviteru.

I zaista, Rosova je u odgovoru navela da uopšte nije to imala u vidu.

„Iskreno se izvinjavam. Požar je izbio slučajno i bio je prava tragedija, jer se toliko ljudi borilo da očuva katedralu za vreme rata“, navela je ona na Tviteru i zahvalila za „pozitivnu reakciju“ Uljanova, a potom su diplomate zaključile razgovor poželevši jedno drugom sve najbolje.

Svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pročitajte još:

► Bečki valcer pobede: 75 godina od oslobođenja Beča i logora Kajzerštajnbruh

Pad Beča otvorio je crvenoarmejcima vrata Berlina

► Crvenoarmejci su se, kao oluja, obrušili na Berlin

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala