Novi sjaj veterana Drugog svetskog rata: Restauracija čuvenog tenka T-34

© SputnikSovjetski tenk T-34
Sovjetski tenk T-34 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pripadnici brdske motorizovane jedinice 41. armije Centralnog vojnog okruga Rusije počeli su restauraciju legendarnog tenka T-34, koji je bio postavljen kao spomenik na trgu Pobede u Kizilu, glavnom gradu ruske republike Tuve, saopštila je pres-služba Centralnog vojnog okruga.
„Ovo ratno vozilo skinuto je sa postamenta spomenika i poslato na restauraciju u motorizovanu jedinicu. Vojnici su već izvršili neophodne zavarivačke radove, očistili tenk od prljavštine i počeli sa farbanjem. Pored toga, sređuje se i sam postament, u toku je njegova restauracija”, piše u saopštenju.

Na spomenik će biti postavljena memorijalna ploča sa imenima tuvinskih tenkista, koji su učestvovali u Velikom Otadžbinskom ratu. Restauracija će trajati još nedelju dana. Nakon 20. aprila, simbol Pobede će ponovo zauzeti svoje mesto na postamentu.

© Sputnik / Nikolay Maksimov Sovjetski tenkovi T-34 u napadu
Novi sjaj veterana Drugog svetskog rata: Restauracija čuvenog tenka T-34 - Sputnik Srbija
Sovjetski tenkovi T-34 u napadu

Podsetimo, tenk T-34 je najpoznatiji sovjetski tenk i jedan od najprepoznatljivijih simbola Drugog svetskog rata. Imao je ogroman uticaj na ishod rata, kao i dalji razvoj proizvodnje tenkova u svetu.

Zahvaljujući kombinaciji svojih ratnih osobina, mnogi stručnjaci i vojni eksperti proglasili su tenk T-34 jednim od najboljih tenkova u Drugom svetskom ratu. Sovjetski konstruktori uspeli su da prilikom stvaranja ovog tenka pronađu optimalan odnos između ratnih, taktičkih, odbrambenih, operativnih, mobilnih i tehnoloških karakteristika.

Svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pročitajte još:

► Kako je nastala čuvena „Kaćuša“

Ponos Crvene armije – tenk bolji od „Hitlerovih zveri“

► Stogodišnji tenk priprema se za Paradu pobede /video/

► Legendarni ruski tenkovi stigli na pripreme za Paradu /video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala