Koliko koja bolest povećava rizik od komplikacija u slučaju kovida 19

© REUTERS / FEDJA GRULOVICMedicinsko osoblje na intenzivnoj nezi Kliničkog centra Vojvodina
Medicinsko osoblje na intenzivnoj nezi Kliničkog centra Vojvodina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Koliko jedan, dva ili više zdravstvenih rizika povećava mogućnost da će pacijent zaražen virusom korona imati komplikacije i završiti na lečenju u intenzivnoj nezi pa čak i umreti pokazala je najnovija kineska studija rađena na 1.590 pacijenata.
Smrtni ishod bio je verovatniji kod onih koji su imali neki zdravstveni problem i to 8,8 posto dok je to kod onih bez tih problema bio 1,3 posto, prenosi Jutarnji list.

S porastom broja komorbiditeta, rizik je bio veći. Za one koji su imali dva rizika verovatnoća lošeg ishoda bila je 160 posto veća, a 80 posto za one s jednim rizikom. Za pacijente s hroničnom opstruktivnom bolesti pluća taj je rizik za loš ishod bio je 160 posto veći.

Visok pritisak

Najgore prolaze onkološki pacijenti kojima rak povećava rizik za 250 posto. Potvrđuju to i italijanska istraživanja koja su pokazala da su žrtve virusa korona u većini imale neki zdravstveni problem, a čak polovina imala je tri i više bolesti pre nego je zaražena korona virusom. Odnosno njih 99 posto. Istraživanje 355 smrtnih slučajeva u Italiji pokazalo je da su samo tri žrtve ili 0,8 odsto ranije bile potpuno zdrave.

Dovoljan je samo jedan zdravstveni rizik, na primer visok krvni pritisak, pa da zaraza virusom korona završi kobno čak i za mlađeg pacijenta odnosno da se ta opasnost udvostruči. Naime, doktori od početka pandemije kovida 19 upozoravaju da svi hronični pacijenti imaju značajno veći rizik za komplikacije bolesti te da se oni zato dodatno moraju čuvati od zaraze virusom korona.

Intenzivna nega

Najnovija studija koju je vodila Vei-Dži Guan s medicinskog fakulteta u Guandžou pokazala je da samo jedan zdravstveni rizik povećava smrtni ishod u slučaju zaraze virusom korona za čak 80 posto te da kad se udruže korona virus i neka hronična bolest šansa da se završi na intenzivnoj nezi ili umre za te je pacijente 20 posto dok je to za inače zdrave tek 5 posto.

U studiji je inače analizirano 1.590 pacijenata hospitalizovanih u decembru prošle godine i januaru ove godine u kineskim bolnicama.

Studija je pokazala da su najčešći problemi bili visoki krvni pritisak, srčane bolesti i dijabetes. Oko 76 posto umrlih imalo je visoki krvni pritisak, 35 posto dijabetes. Zasad se ne zna zašto su ljudi s visokim krvnim pritiskom toliko osetljivi na virus korona.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala