Kako je potpisan akt o kapitulaciji Nemačke u Drugom svetskom ratu

© Sputnik / Oleg Knorring / Uđi u bazu fotografijaKolona zarobljenih nemačkih vojnika kod Brandenburške kapije u Berlinu
Kolona zarobljenih nemačkih vojnika kod Brandenburške kapije u Berlinu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktor Nemačko-ruskog muzeja Berlin-Karlshorst, nemački istoričar Jorg Mor, opisao je za „Sputnjik” kako je teklo potpisivanje akta o kapitulaciji nacističke Nemačke u Berlinu, koji su Crvenoarmejci zauzeli aprila 1945. godine.

Pre tačno 75 godina, 16. aprila 1945. godine na Zelovskim visovima – mnogobrojnim uzvišenjima u blizini nemačkog grada Zelova, oko 90 kilometara istočno od Nemačke prestonice – počela je ofanzivna operacija na Berlin – poslednje veliko bojište Drugog svetskog rata u Evropi.

Pod rukovodstvom Žukova

Jorg Mor je detaljno opisao kako je teklo potpisivanje akta o kapitulaciji nacističke Nemačke u sovjetskom glavnom štabu u Berlinu 8. maja 1945. godine po lokalnom vremenu, a Nemačko-ruski muzej u Karlshorstu nalazi se upravo u ovoj istorijskoj zgradi.

„Približno oko ponoći po lokalnom vremenu svi su ušli u salu - delegacije, uključujući i nemačku, kao i mnogo novinara, čekali su taj trenutak od podneva. Glavnokomandujući Crvene armije u Nemačkoj, maršal Georgij Žukov, je kao domaćin bio glavni na ceremoniji”, naglasio je Mor.

On je još dodao da su u muzeju u Karlshorstu očuvani i originalna sala sa stalnom postavkom, posvećenom najvećem događaju Drugog svetskog rata, kao i parket iz 1938. godine, kojim su u noći između 8 i 9. maja hodali svi učesnici ovog istorijskog događaja.

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaKomanduющiй voйskami Zapadnogo fronta, general armii G. K. Žukov v filьme "Razgrom nemeckih voйsk pod Moskvoй. Oktяbrь 1941 — яnvarь 1942 gg."
 Kako je potpisan akt o kapitulaciji Nemačke u Drugom svetskom ratu - Sputnik Srbija
Komanduющiй voйskami Zapadnogo fronta, general armii G. K. Žukov v filьme "Razgrom nemeckih voйsk pod Moskvoй. Oktяbrь 1941 — яnvarь 1942 gg."

Prema zvaničnim podacima, tokom operacije poginulo je više od 360 hiljada vojnika Crvene armije.

Virus pokvario planove

U memorijalnom kompleksu „Zelovski visovi” održano je tradicionalno polaganje venaca uz učešće ruskog amabasadora u Nemačkoj Sergeja Nečajeva. Međutim, zbog pandemije virusa korona, ova svečanost je bila zatvorenog karaktera.
Kako je Mor još objasnio, u vezi sa 75. godišnjicom završetka rata, u muzeju je takođe pripremljena i posebna izložba „Od Kazablanke do Karlshorsta", koja je trebalo da bude otvorena 28. aprila.

„U Kazablanci su se saveznici u januaru 1943. godine dogovorili o zajedničkom ratnom cilju: bezuslovnoj predaji nemačkog Rajha. Ovaj cilj je ispunjen 8. maja 1945. po lokalnom vremenu u Berlinu-Karlshorstu. Tako je završen Drugi svetski rat u Evropi", zaključio je Mor.

Zbog pandemije Kovid-19, ova izložba će biti otvorena virtuelnim putem – posetioci će moći na sajtu muzeja da je pogledaju u onlajn režimu na ruskom, nemačkom i engleskom jeziku.

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaParada sovjetskih trupa u Berlinu na Dan pobede u Drugom svetskom ratu
 Kako je potpisan akt o kapitulaciji Nemačke u Drugom svetskom ratu - Sputnik Srbija
Parada sovjetskih trupa u Berlinu na Dan pobede u Drugom svetskom ratu

Prema rečima direktora muzeja, zbog mera uvedenih zbog širenja virusa korona u Nemačkoj, i tradicionalna svečanost, koja se svake godine održava 8. maja, verovatno će biti odložena za 2. septembar 2020. godine.

Svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pročitajte još:

„O ovome se ne govori“: Sa čime se Crvena armija suočila prilikom napada na Berlin

► Putin: Niko neće zaboraviti čija zastava se vijorila iznad Rajhstaga

► „Rusko čudovište“: Tenk zbog kojeg je pao Rajh /foto/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala