Jedno od najneverovatnijih mesta: Prolaz divova zapljuskuje Atlanski okean /video/

Pratite nas
Legenda kaže da je ovo parče zemlje, tačnije okeana - bilo poprište borbe dva diva. Priča ima nekoliko verzija, ali ona najpoznatija kaže da je irski ratnik Fin Mekul pobacao ploče po okeanu kako bi stigao do svog škotskog rivala Benandonera.

Legende su divne i romantične i bude nacionalni zanos, ali evo šta kaže nauka.

Prolaz divova zapljuskuje Atlantski okean i on predstavlja verovatno jednu od najprepoznatljivijih prirodnih lepota Irske. Bedem divova sastoji se od više od 40.000 stubova, od kojih je većina šestostrana - ima oblik matica, prenosi Nacionalna geografija.

Stvoren od ohlađene magme, a bilo je potrebno skoro 60 miliona godina erozije da stubovi budu vidljivi. Naučnici veruju da su konačno otkriveni nakon poslednjeg ledenog doba, pre oko 15.000 godina.

Iako izgledaju kao nešto što je moglo biti napravljeno ljudskom rukom, to nije slučaj. Tokom paleocenske epohe, na Antrimu se odvijala intenzivna vulkanska aktivnost, pri čemu je visoko fluidni otopljeni bazalt prodro kroz krednu osnovu i formirao ekstenzivni lavni plato.

Kako se lava hladila, dolazilo je do kontrakcije. Horizontalna kontrakcija je uzrokovala pucanje na način sličan suvom blatu, sa procepima koji su se širili sa hlađenjem mase, ostavljajući strukture nalik na stepenište.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala