Hrvatski biolozi uzgojili korona virus u laboratoriji

© pixabayVirus korona
Virus korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Klinici za infektivne bolesti „Dr Fran Mihaljević“ hrvatski stručnjaci izolovali su novi korona virus SARS-COV-2, odnosno uzgojili su ga u laboratorijskim uslovima, javljaju hrvatski mediji. To je, kako navode, prvi korak ka razvoju vakcine.

Uzgojili smo virus u laboratorijskim uslovima iz brisa pacijenta koji je bio pozitivan na SARS-COV-2“, kazala je za RTL biolog u Klinici za infektivne bolesti „Dr Fran Mihaljević“ Željka Mačak Šafranko.

„Kao prvo je tu neka stvar da se celi virusni genom izdvoji, da se vidi kakav je sled nukleotida, da se vide razlike prema nekim drugim sojevima, da se napravi neka generalna karakteristika. Kako raste u kulturi, brže, sporije, kako se umnožava“, objasnio je Ivan Kristian Kurolt, biolog u Klinici za infektivne bolesti „Dr Fran Mihaljević“.

Mačak Šafranko dobro se seća tog dana.

„Bili smo u totalnom haosu. Radili smo cele nedelje od jutra do mraka. Totalni haos, hrpa uzoraka za testiranje... Međutim, radoznalost je tu nekako prevladala da sam ja uspela da odem u laboratoriju i stavim taj bris na ćelije. Nakon pet dana sam došla i videla da ima virusa. To smo kasnije molekularnim metodama i potvrdili. Osećala sam se ponosno i srećno. Nisam mislila da će to ići baš tako lako“, objasnila je za RTL.

Izolovan virus poslali su u Nemačku, i to dan nakon zemljotresa koji je pogodio Zagreb, prenosi B 92.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala