Brnabić: Stojimo zajedno sa EU pred ovim izazovima

© Tanjug / ZORAN ZESTICAvion EU koji je dopremio humanitarnu pomoć za Srbiju.
Avion EU koji je dopremio humanitarnu pomoć za Srbiju. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Avion koji je danas sleteo u Beograd, dopremio je medicinsku i zaštinu opremu, zaštitne maske, beskontaktne toplomere, ali i skafandere, koju je delom donirala Evropska unija, koja je i finansirala sam let, izjavila je premijerka Ana Brnabić i izrazila zahvalnost na pomoći i podršci EU.

Velika zahvalnost našim partnerima iz EU koji su donirali novac, ne samo za let, već i za najveći deo opreme na letu“, rekla je Brnabićeva novinarima na aerodromu, gde je dočekala 11. kargo let sa pomoći za Srbiju.

Reč je o zaštitnim maskama, beskontaktnim toplomerima, kao i zaštitnim odelima, skafanderima, kojih je nešto od 200.000, za zdravstvene radnike i zaposlene u gerontološkim centrima i drugim ugroženim ustanovama, gde su najpotrebniji.

Brnabićeva je navela da je EU nabavila i trijažne kontejenere, od kojih su neki već dopremljeni u Srbiju, za trijažu pacijenata pozitivnih na Kovid 19 ili onih koji još čekaju testove.

„Očekujemo dodatne naredne nedelje, kao i podršku u vidu mašina za kiseonik i respiratore. Stojimo zajedno sa EU pred ovim izazovima“, rekla je Brnabićeva.

Navela je da je ovo 11. let, od 15, za koje EU plaća transport, dodajući da let jednog aviona od Kine košta između 400.000 i 500.000 evra.

Brnabićeva je istakla i da je juče uputila pismo komesaru Oliveru Varheiju u kome ga je zamolila da uzme u razmatranje da EU opredeli još sredstava za dodatne avione, jer imamo pomoć, ali i opremu koju smo sami kupili, pa bi značilo da EU izdvoji novac za dodatni transport avionima.

Premijerka je zahvalila i ministarki za evropske integracije Jadranki Joksimović na neumornom radu da sa EU organizuje pomoć i podršku.

Podsetila je da je dogovoreno da 93 miliona evra opredeljnih iz IPA programa, bude usmereno za hitnu medicinsku pomoć i podršku, uz 78 miliona evra za ekonomski oporavak Srbije.

Dodala je da se partneri iz EU i sami suočavaju sa velikim izazovima u brobi protiv Kovida-19 ali su izdvojili značajna sredstva za pomoć Srbiji u ovoj borbi, prenosi Tanjug.

„Da uskoro proglasimo pobedu, moramo da se ponašamo odgovorno, solidarno i disciplinovano“, podvukla je Brnabićeva.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala