Rjabkov: Dijalog o našem hiperzvučnom oružju samo uz dijalog o američkim programima

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je da glavni razlog za to što Rusija uspešno razvija hiperzvučno naoružanje leži u činjenici da je Amerika izašla iz Sporazuma o protivraketnoj odbrani. Dodaje da je dijalog o ruskom hiperzvučnom oružju moguć samo uz dijalog o američkim programima.

„Da SAD nisu izašle iz tog Sporazuma, sada ne bi bilo te situacije sa novim sistemima. Amerikanci odbijaju to da shvate, da razumeju jednostavnu logiku. Ne prihvataju neraskidivu vezu između strateškog ofanzivnog i strateškog odbrambenog naoružanja“, rekao je Rjabkov.

Rjabkov je naveo i da dijalog s Vašingtonom o novim ruskim sistemima hiperzvučnog oružja nije moguć ako ne bude dijaloga o analognim američkim projektima, stvaranju globalnog sistema PRO i razmeštanju oružja u kosmosu.

„Što se tiče naših novih sistema, koje Amerikanci u poslednje vreme nazivaju ‘egzotičnim’, mi od razgovora ne bežimo. Ali, o tim sistemima se ne može diskutovati u nekakvom vakuumu, nezavisno od nekih drugih okolnosti. Upravo obrnuto. Uslov da se saglasimo sa početkom dijaloga o toj temi jeste saglasnost SAD da vodi dijalog o američkim programima i projektima koji nas zabrinjavaju“, jasan je Rjabkov.

Kako je dodao, Rusija ne može da ignoriše te programe i pravce rada američke vojske jer oni izazivaju destabilizaciju upravo u strateškoj sferi.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala