Preporuke lekara: Vežbanje može da zaštiti od komplikacija izazvanih koronom

© AP Photo / Alberto PezzaliDevojke vežbaju u parku Viktorija u Londonu
Devojke vežbaju u parku Viktorija u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Doktor medicinskih nauka sa američkog Univerziteta Virdžinija Žen Jan objasnio je kako da se izbegnu komplikacije od virusa korona KOVID-19, piše „Eurekalert“.

Naučnik objašnjava da su rezultati nedavnih istraživanja potvrdili da redovno vežbanje može da spreči ili smanji težinu akutnog respiratornog distres sindroma – ispoljavanje respiratorne insuficijencije koja je povezana sa većinom smrtnih slučajeva koji su posledica KOVID-19.

Jan je primetio da vežbanje utiče na proizvodnju snažnog antioksidansa poznatog kao vanćelijska superoksid dismutaza (EcSOD). Tokom bolesti njegov nivo se smanjuje, ali čak i jedan trening može da poveća proizvodnju vanćelijske superoksid dismutaze.

© AP Photo / Joe BurbankČovek sa maramom preko usta trči u centru Orlanda na Floridi
Preporuke lekara: Vežbanje može da zaštiti od komplikacija izazvanih koronom - Sputnik Srbija
Čovek sa maramom preko usta trči u centru Orlanda na Floridi

Prema procenama Federalnog centra za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD, od 20 do 42 odsto pacijenata hospitalizovanih sa KOVID-19 pati od akutnog respiratornog distres sindroma, a oko 67-85 odsto njih završava na intenzivnoj nezi.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju nove infekcije virusa korona KOVID-19 za pandemiju. Prema poslednjim podacima u svetu je zabeleženo više od dva miliona slučajeva zaraze, a umrlo je više od 134 hiljade ljudi.


Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala