Optužbama na račun Moskve Vašington pravda svoje planove o razmeštanju oružja u kosmosu

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vašington optužuje Rusiju za navodno testiranje protivsatelitskih raketa, jer time pokušava da opravda svoje planove o razmeštanju oružja u kosmosu i da diskredituje rusku svemirsku aktivnost, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Ne mogu zanemariti izjavu komandanta Kosmičkih snaga SAD, gospodina Rejmonda, o navodnom testiranju ruske protivsatelitske rakete sa potencijalom direktnog presretanja na niskoj Zemljinoj orbiti. Sudeći po svemu, imamo posla sa ciljanom kampanjom koju je Vašington inicirao kako bi diskreditovao rusku svemirsku aktivnost i naše mirovne inicijative koje imaju za cilj sprečavanje trke u naoružanju u svemiru“, istakla je Zaharova.

Prema njenim rečima, antiruski ispadi te vrste su ništa drugo do pokušaj SAD da skrenu pažnju međunarodne javnosti sa stvarnih pretnji u svemiru, da opravdaju svoje korake u pravcu razmeštanja oružja u svemiru, kao i da obezbede dodatna novčana sredstva u te svrhe.

Zaharova je istakla da je Moskva spremna za dijalog o problematici svemirskih aktivnosti. Platforma za takav dijalog mogla bi biti radna grupa za svemir, a ruska i američka strana dogovorile su se sredinom januara na sastanku u Ženevi da se ta grupa formira, naglasila je portparolka ruskog Ministarstva.

Ranije je šef Svemirske komande SAD Džon Rejmond saopštio da američka Svemirska komanda tvrdi da su Oružane snage Rusije 15. aprila testirale protivsatelitsku raketu za direktno presretanje.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala