Mesta u Srbiji koja odolevaju koroni, u čemu je tajna

© Sputnik / Dejan SimićOpština Bujanovac
Opština Bujanovac - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nekoliko mesta u Srbiji još odoleva virusu korona i u njima nije zabeležena nijedna zaražena osoba,

Tajna verovatno leži u strogom pridržavanju mera i disciplini građana, navode nadležni u tim opštinama, prenosi Tanjug pisanje portala Telegraf.

U Bujanovcu i Preševu nema registrovanih slučajeva, rečeno je danas tokom predstavljanja podataka o virusu korona u Srbiji, a na jugu Srbije korone nema ni u Trgovištu.

CC BY 3.0 / Vikipedija/Julian Nitzsche / Tutin je u blizini Novog Pazara, žarišta korone, ali nema nijednog obolelog
Mesta u Srbiji koja odolevaju koroni, u čemu je tajna - Sputnik Srbija
Tutin je u blizini Novog Pazara, žarišta korone, ali nema nijednog obolelog

Pored tih opština, zaraženih nema ni u Kniću, Tutinu i Kosjeriću, dok je u Bečeju registrovan zaraženi, ali u toj opštini kažu da se radi o grešci.

U svim tim opštinama navode da se strogo poštuju mere koje je dalo Ministarstvo zdravlja, ali i da u tim mestima izgleda žive izuzetno disciplinovani građani, koji ne krše mere samoizolacije, ni zabranu kretanja.

Opština Knić saopštila je da ni posle više od mesec dana od uvođenja vanrednog stanja i proglašenja pandemije u toj opštini nema zaraženih. Pregledano je više od 100 pacijenata, pet je uzorkovano i svih pet nalaza bili su negativni. U ovoj opštini jednom nedeljno dezinfikuju najprometnije ulice i javne površine, stambene zgrade i sve javne ustanove.

Opština Kosjerić - Sputnik Srbija
Grad u Srbiji koji odoleva koroni

Kosjerić je i dalje jedina opština u Zlatiborskom okrugu koja nema nijedan slučaj oboljevanja. Predsednik opštine Žarko Đokić rekao je ranije da su meštani veoma disciplinovani i veruje da je to razlog što u ovoj sredini još uvek nema obolelih od korone, a dezinfikovane su i javne površine. U izolaciji je 46 ljudi, testirano je pet ljudi i svi su negativni.

U Tutinu su uzeti brisevi zdravstvenih radnika, testirana su četiri lekara, koji su prethodno bili u samoizolaciji, i svi su negativni. Za dva uzorka čekaju se rezultati. Lekari u Tutinu od ove nedelje mogu da uzimaju briseve osobama za koje se bude sumnjalo da su pozitivne na virus korona. Kako navode u Tutinu, koji je u blizini Novog Pazara, žarišta korone, sve rade po preporukama Ministarstva zdravlja.

Iako je na sajtu Ministarstva zdravlja navedeno da u opštini Bečej postoje dve osobe obolele od virusa korona, najverovatnije se radi o ljudima kojima je u dokumentima ta opština navedena kao prebivalište, ali ne žive u Bečeju. U toj opštini navode da u vojvođanskim bolnicama nema nijednog pacijenta iz Bečeja.

Pogledajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala