Kon objavio presudan datum, posle slede „krucijalne odluke“

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICEpidemiolog Predrag Kon
Epidemiolog Predrag Kon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iako se apsolutni broj potvrđenih slučajeva zaraze virusom korona povećava, procentualno gledano u odnosu na broj testiranih - on se smanjuje, posebno u Vojvodini i Beogradu, rekao je epidemiolog Predrag Kon i dodao da to pokazuje da virus gubi snagu.

Prema njegovoj oceni, situacija će biti značajnije bolja u naredne dve nedelje, a posle 1. maja mogu se očekivati i neke „krucijalne odluke“, prenosi N1.

Iako je već nekoliko dana broj novootkrivenih slučajeva preko 400 dnevno, Kon napominje da to jeste povećanje apsolutnog broja, ali da se prati procenat od broja testiranih, kojih je sada preko 3.000 dnevno.

On ističe i situaciju u Gerontološkom centru u Nišu, gde je bilo preko 150 potvrđenih slučajeva, posle čega je, kako kaže, trebalo ispitati sve kontakte. Usledila je reakcija još 15 ustanova za socijalno zbrinjavanje, koje su pravovremeno reagovale.

Kon napominje da postoji razlika u broju obolelih zavisno od delova zemlje, pa se veći broj registruje u Nišu, Požarevcu, Paraćinu, Ćupriji, dok se Blace pojavilo kao novo žarište.

„To je pitanje da li je to zbog tih ustanova za negu osoba sa posebnim potrebama, jer je tamo otkriven veliki broj pozitivnih. Čak se i ponavljaju rezultati jer se misli da je došlo do kontaminacije u laboratoriji“, rekao je Kon.

Vojvodina i Beograd beleže pad

Ipak, delovi zemlje u kojima živi najveći broj stanovnika, Vojvodina i Beograd, beleže pad pozitivnih nalaza. Kako kaže, oko 10 odsto testiranih je pozitivno, a u nekim delovima se virus gubi potpuno. Kon ističe da to pokazuje da virus gubi snagu.

„To jesu pozitivne vesti, što pokazuje da smo pri kraju maksimuma i prilikom ulaska u sedmu nedelju ne bi trebalo da bude iznenađenja“, napominje Kon.

Prema njegovoj oceni, u naredne dve nedelje imaćemo značajnije bolju situaciju, što će, kaže, biti trenutak kada ćemo donositi neke krucijalne odluke.

„To je otprilike kraj aprila, ili početak maja. Možda eventualno posle praznika Prvog maja“, navodi Kon.

Srpska pravoslavna crkva i država dogovorile su se da se tokom uskršnjih praznika poštuju preporuke države. Kon napominje da je izuzetno zahvalan patrijarhu Irineju zbog izjave koju je dao.

„Mislim da je jako važna u ovom trenutku. Bila je krajnje ozbiljna moralna dilema pred stručnim delom Kriznog štaba, jer je morao da zauzme jasan stav po tom pitanju. Nikome od nas nije u interesu da zabranjuje kretanje, to su teške preporuke, a kamoli odluke. Ovo nije borba nekog stručnog tima ili Kriznog štaba, ovo je borba cele Srbije, srpskog naroda, pravoslavnog i ostalih vera. Moramo biti zajedno i moramo da se razumemo. Izuzetno mi je značila ta izjava i podrška Njegove svetosti“, ističe Kon.

On kaže da nije siguran da će crkve ostati prazne u nedelju, ali da je važno što je duhovni predvodnik saopštio to što je saopštio.

„Ne može se protiv nekih ubeđenja i uverenja na silu, to je mnogo jako i ne treba na tome previše insistirati. Ali je bitno ono što je izrečeno. Niko iz Kriznog štaba nikad nije imao ništa protiv proslave praznika kao što je Vaskrs“, navodi poznati lekar.

Proslava Uskrsa proteći će u najdužoj zabrani kretanja do sada. Kon kaže da je stav struke uvek bio da se zabrane kontakti, a da je dosadašnja situacija pokazala da je to moguće samo policijskim časom.

Govoreći o poštovanju mera koje je donela država, on kaže da ih se veoma mali broj građana ne pridržava, ali da je u ukupnoj situaciji brojnost tih koji ne poštuju dovoljno velika da zakomplikuje stvar svima.

U Srbiji je virusom korona do sada zaraženo oko 600 zdravstvenih radnika, što je oko 12 procenata ukupno zaraženih. Kon kaže da je u jednom trenutku presek u Evropi bio da je između 10 i 26 odsto medicinskih radnika zaraženo. Dodaje da se rezultatom od 12 odsto ne može pohvaliti, ali da je Srbija imala sreću što nas virus nije zahvatio odmah i što je bilo vremena da se nabavi zaštitna oprema.

„Mora da se naglasi da je vlast podržala sve odluke, da je uspela da za jedno vreme nabavi opremu masovno koliko nam je bila potrebna. Činjenica je da je nismo imali dovoljno na početku, kao što je činjenica da su svi izjavljivali da su je imali, iako su znali za situaciju u Kini, ističe Kon. On dodaje da se reagovalo relativno brzo i da je stigla oprema prvo iz Kine, potom iz Rusije, a zatim su domaći proizvođači dopunili ono što je nedostajalo. Za relativno kratko vreme smo bili u situaciji da oprema mora da se štedljivo koristi. Jasno propisane mere gde se i šta primenjuje, morate da odredite šta su prioriteti i to je učinjeno. Sa dolaskom opreme menja se i mogućnost njenog korišćenja“, objašnjava Kon.

Pročitajte još: 

Patrijarh Irinej poslao važnu poruku uoči Vaskrsa 

Kako se kaže: Uskrs ili Vaskrs 

Zašto je manje zaraženih na siromašnom istoku, nego na bogatom zapadu Evrope

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala