Bugarski evroposlanik: Nećemo primati migrante ni iz Grčke, ni s Marsa

© AP Photo / Giannis PapanikosGrčka policija i vojska na granici sa Turskom tokom sukoba sa migrantima
Grčka policija i vojska na granici sa Turskom tokom sukoba sa migrantima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslanik u Evropskom parlamentu iz Bugarske Angel Džambaski kaže da Bugarska nema nameru da na svojoj teritoriji razmešta migrante iz Grčke. Kako je rekao, Bugarska neće primati migrante ni iz Grčke ni s Marsa.

Tim rečima on je prokomentarisao vest iz zapadnih medija da bi Bugarska, u okviru evropske šeme, mogla da primi migrante koji borave u kampovima u susednoj Grčkoj.

„Bugarska ne može, ne treba i neće učestvovati ni u kakvim šemama za razmeštanje migranata, bilo da su to migranti iz Grčke, Tombuktua ili s Marsa. Nadam se da je to samo još jedna fejk vest. Jer ako nije, bilo bi to veoma nerazumno i neodgovorno rešenje“, napisao je Džambaski na Fejsbuku.

Učestvovanje u jednoj takvoj šemi bilo bi i nemoguće imajući u vidu sadašnju situaciju, kada je bugarski zdravstveni sistem suočen sa velikim izazovom i kada se Bugari bore bukvalno za preživljavanje – prvo s pandemijom virusa korona, zatim sledi i borba sa neopisivom ekonomskom krizom, smatra on.

Zbog toga je, kako kaže, razmeštanje bilo kakvih migranata bez obzira na pobude – potpuno neprihvatljivo.

Pre dva dana 15 dece iz grčkih kampova za migrante upućeno je u Luksemburg, a očekuje se da ove nedelje još njih 50 stigne u Nemačku.

Evropska komisija je u martu saopštila da je osigurano razmeštanje 1.600 dece i tinejdžera iz grčkih kampova. U toj šemi, kako se navodi na sajtu Komisije, učestvuju: Belgija, Bugarska, Francuska, Hrvatska, Finska, Nemačka, Irska, Portugalija, Luksemburg, Litvanija i Švajcarska.

Bugarske vlasti nisu iznosile komentare o učešću Bugarske u toj šemi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala