Ameriku pogodila najveća suša u poslednjih 1.200 godina

CC0 / pixabay / Suša
Suša - Sputnik Srbija
Pratite nas
Naučnici sa Kolumbijskog univerziteta zabeležili su najtežu i najdužu sušu z zapadnom delu SAD za psolednjih 1200 godina. Razlog toga je promena klime, piše Phys.org.
Naučnici su analizirali godove drveća koja su rasle na teritoriji devet država, uključujući Oregon,Vajoming, Nju Meksiko, kao i na jugozapadu Montane i severu Meksika. Stručnjaci su uporedili sušu koja je počela 2000. godine i nastavlja se do danas, sa četiri druge velike suše poslednjih 1200 godina. Ključni parametar je bio vlažnost tla, što je pokazalo da je trenutna suša najjača u istoriji savremenog društva.

Umereno dugu sušu, koja sama po sebi nije neobična, dopunjava rast prosečne temperature koja je danas za 2,9 stepeni Celzijusa veća nego ranijih godina. To značajno smanjuje vlažnost vazduha.

Da bi procenili doprinos globalnog zagrevanja, naučnici su koristili 31 kompjuterski model da bi uporedili tekuću situaciju sa hipotetičkim svetom u kojem se ne sagoreva fosilno gorivo. Pokazalo se da doprinos suši antropogene promene klime dostiže 47 procenata.

Trenutna suša traje samo dve decenije, iako su protekle mega suše trajale najmanje 28 godina. Istraživači smatraju da u ovom trenutku ima smisla govoriti o rađanju megasuše, iako se ona već smatra rekordno jakom i prvom takvom pojavom u čitavoj istoriji posmatranja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala