Američka vojska će dobiti 48 kompleksa za borbu protiv ruskih i kineskih satelita

© Fotolia / 3000adSatelit u Zemljinoj orbiti
Satelit u Zemljinoj orbiti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američke kosmičke snage nameravaju da do 2027. godine nabave 48 kompleksa za ometanje rada ruskih i kineskih satelita koji će se koristiti u slučaju izbijanja rata, piše Blumberg.
Blumberg navodi delove iz intervjua sa potpukovnikom Stivenom Brogenom koji je predstavnik američkog Centra za izradu i nabavku naoružanja. Kako je objasnio potpukovnik, navedeni sistemi kopnenog baziranja su predviđeni za privremeno onesposobljivanje, u ranoj fazi rata, svemirskih aparata koji se koriste za komunikacije. Brogen je ukazao da upotreba ovih kompleksa ne predviđa stvaranje svemirskog otpada.

Kako je saopštila agencija, radi se o dva sistema koje pravi američka kompanija „L3Harris“. Naziv prvog od njih nije naveden u tekstu. On je već od prošlog meseca spreman za upotrebu. Američke kosmičke snage su dobile 16 navedenih kompleksa.

U tekstu se konstatuje da „L3Harris“ pravi drugi sistem, pod imenom „Meadowland“. Četiri kompleksa, kako se očekuje, američka vojska će dobiti u oktobru 2022. godine, dok će 28 kompleksa biti proizvedeno u periodu od 2023-2027. godine.

Američke kosmičke snage su zvanično formirane 18. decembra 2019. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala