Zavirite u tajni ruski centar koji se bavi najopasnijim virusima na svetu /foto/

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaIstraživački centar u Kolcovu
Istraživački centar u Kolcovu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tajni centar za virusologiju i biotehnologiju, smešten u Sibiru, razvio je testove za otkrivanje RNA iz koronavirusa i trenutno radi na vakcini protiv kovida 19. Sputnjik vam otkriva kako centar izgleda, čime se bavi i koja dostignuća ima.

Osnovan 1974. godine, Virusološki centar „Vektor“ osmišljen je sa idejom da se bavi globalnim pretnjama od infekcije.

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Državnog naučnog centra za virusologiju i biotehnologiju „Vektor“ u novosibirskoj oblasti.
Zavirite u tajni ruski centar koji se bavi najopasnijim virusima na svetu /foto/ - Sputnik Srbija
Zgrada Državnog naučnog centra za virusologiju i biotehnologiju „Vektor“ u novosibirskoj oblasti.

Centar se bavi naučnim saznanjima iz oblasti epidemiologije, molekularne biologije, virologije, bakteriologije, genetskog inženjeringa, biotehnologije. Primenjena istraživanja usmerena su na razvoj efikasnih sredstava i metoda za prevenciju, lečenje i dijagnostiku zaraznih bolesti, stvaranje i unapređenje biotehnologije za proizvodnju sredstava za borbu protiv zaraznih patogena.

© Sputnik / Ekaterina Štukina / Uđi u bazu fotografijaPremijer Dmitrij Medvedev tokom posete državnom istraživačkom centru za virusologiju i biotehnologiju u Novosibirsku, 12. novembra 2019.
Zavirite u tajni ruski centar koji se bavi najopasnijim virusima na svetu /foto/ - Sputnik Srbija
Premijer Dmitrij Medvedev tokom posete državnom istraživačkom centru za virusologiju i biotehnologiju u Novosibirsku, 12. novembra 2019.

„Vektor“ se nalazi u naučnom gradu Kolcovo, u predgrađu Novosibirska. Ovo mesto je izabrano tako da vetrovi duvaju iz pravca grada, kako bi se izbegla potencijalna zaraza.

To je potpuno zatvorena institucija i skoro je nemoguće da nezaposleni uđe u nju. Što to je logično, jer centar obrađuje najopasnije viruse na planeti, poput antraksa i ebole.

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaSistem testiranja koji je razvio „Vektor“, korišćen je za dijagnostifikovanje nove infekcije kovid 19 u Federalnom istraživačkom centru u Novosibirsku.
Zavirite u tajni ruski centar koji se bavi najopasnijim virusima na svetu /foto/ - Sputnik Srbija
Sistem testiranja koji je razvio „Vektor“, korišćen je za dijagnostifikovanje nove infekcije kovid 19 u Federalnom istraživačkom centru u Novosibirsku.

Virusološki centar „Vektor“ ima dugu listu dostignuća u lečenju virusnih bolesti, pa čak i raka. Konkretno, ovo je čime se bavi:

  • Uspešno je razvio i testirao vakcinu protiv ebole ​​2019. godine;
  • Bio je jedan od prvih u Rusiji koji je razvio i proizveo sisteme testiranja za dijagnozu HIV infekcije i hepatitisa B;
  • Prvi u Rusiji je organizovao proizvodnju genetski modifikovanog interferona tipa 2, koji se koristi za lečenje nekih karcinoma i nekih infekcija;
  • Razvio je i uveo u proizvodnju imunostimulišjući lek „ridostin“, koji se koristi protiv gripa;
  • Zajedno sa Moskovskim institutom za poliomijelitis i virusni encefalitis razvio je jedinu nacionalnu vakcinu protiv virusnog hepatitisa A i uveo je u proizvodnju.
© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaPolice sa različitim patologijama organa u istraživačkom centru u naučnom gradu Kolcovo. Istraživačko-proizvodna kompanija osnovana je 1993. godine na bazi jedne od laboratorija NPO „Vector“ i bavi se razvojem i proizvodnjom lekova koristeći inovativne tehnologije zasnovane na mikroorganizmima.
Zavirite u tajni ruski centar koji se bavi najopasnijim virusima na svetu /foto/ - Sputnik Srbija
Police sa različitim patologijama organa u istraživačkom centru u naučnom gradu Kolcovo. Istraživačko-proizvodna kompanija osnovana je 1993. godine na bazi jedne od laboratorija NPO „Vector“ i bavi se razvojem i proizvodnjom lekova koristeći inovativne tehnologije zasnovane na mikroorganizmima.

Vakcina protiv virusa korona

Trenutno je rad u Centru „Vektor“ veoma intenzivan: već je proizvedeno više od dva miliona test-sistema za dijagnozu kovida 19, a istovremeno radi na vakcini protiv novog virusa korona.

Naučnici prvi testiraju prototipove vakcine na majmunima. Ali sada su dostigli fazu testiranja na ljudima. Direktor centra, Rinat Makijutov rekao je da će se testirati na 60 volontera, uključujući i one koji direktno rade na vakcini.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala