Vašington na korak od odluke da ne produži Sporazum o nuklearnom oružju

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva još nije dobila odgovor od Vašingtona o mogućnosti produživanja Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3), a po svemu sudeći Vašington se nalazi na korak od odluke da ga ne produži, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

„Još nismo dobili odgovor od Amerikanaca na notu koju smo poslali krajem prošle godine, uz predlog da se sporazum produži i ostane onakav kakav jeste, bez ikakvih prethodnih uslova“, izjavio je Rjabkov u intervjuu za izdanje „Međunarodni život“.

Prema proceni Rjabkova, Vašington je blizu odluke da ne produži START-3.

„Nedavno smo objavili saopštenje Ministarstva inostranih poslova u vezi sa desetogodišnjicom od potpisivanja sporazuma. Sjedinjene Američke Države su u potpunosti ignorisale taj datum, što ne iznenađuje. Po svemu sudeći, SAD su na korak od odluke da ne obnove ovaj dokument“, rekao je Rjabkov.

Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja

Podsetimo, Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja između Rusije i SAD, koji je stupio na snagu 5. februara 2011. godine i dalje je jedini važeći sporazum o ograničavanju nuklearnog naoružanja Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Ovaj sporazum ističe naredne godine i ostaje veliko pitanje da li će biti produžen, s obzirom da se američka strana nije još izjasnila o tome.

Ranije je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio da je pitanje hoće li START-3 biti obnovljen, s obzirom na nedostatke. Rusija je, sa svoje strane, nekoliko puta saopštavala da je spremna da te nedostatke razmotri.

Američki predsednik Donald Tramp je svojevremeno izjavio da želi da razvije novi trilateralni nuklearni sporazum Rusije, Kine i Sjedinjenih Američkih Država, dok je Peking tu ideju odbacio.

Prema ovom dokumentu, strane su se obavezale da će smanjiti broj nuklearnih bojevih glava u periodu od sedam godina na 1.550 jedinica, a broj interkontinentalnih balističkih raketa i balističkih raketa za podmornice i teške bombardere na 700 jedinica.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala