U Donbasu počela prva ovogodišnja razmena zarobljenika između DNR i Ukrajine

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaRazmena zarobljenika između DNR i Kijeva u predgrađu grada Gorlovka u Donjeckoj oblasti
Razmena zarobljenika između DNR i Kijeva u predgrađu grada Gorlovka u Donjeckoj oblasti - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Donbasu je počela procedura razmene zarobljenika između samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) i Kijeva.

Razmena zarobljenika odvija se u području kontrolnog punkta preko kontakt-linije u predgrađu Gorlovke koja je pod kontrolom DNR.

Na terenu su prisutni predstavnici OEBS-a, kancelarije ombudsmana DNR i pripadnici Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Za sada nema nikakvih incidenata.

U Donbasu je 29. decembra izvršena prva razmena zarobljenika u poslednje dve godine. Kijev je predao Donbasu 124 osobe, dok je 76 ljudi vraćeno na teritoriju koja je pod kontrolom Ukrajine. Služba bezbednosti Ukrajine je saopštila da se u okviru bilateralne razmene na teritoriju koja je pod kontrolom Kijeva vratilo 12 vojnika i 64 civila. Nakon toga počeo je rad na formiranju novih spiskova za razmenu zarobljenika.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine počele vojnu operaciju protiv samoproglašenih republika Donbasa koje su proglasile nezavisnost posle državnog prevrata u Ukrajini. Prema poslednjim podacima Ujedinjenih nacija, u tom sukobu je stradalo oko 13.000 ljudi.

Rešavanje situacije u Donbasu razmatra se, pored ostalog, na sastancima kontakt-grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila već tri dokumenta sa preporukama za smirivanje sukoba.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala