Rusija Americi: Ne izmišljajte izgovore za odbijanje dijaloga o naoružanju u svemiru

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaZamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva poziva Vašington da ne izmišlja izgovore za ignorisanje predloga Rusije da SAD ne razmeštaju prve oružje u svemiru, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov, odgovarajući na tvrdnje SAD da je Rusija navodno testirala antisatelitske rakete.
„One (SAD) u poslednje vreme, po pravilu, demagoški osporavaju opravdanost naše ideje da se na državnom nivou prihvate ne samo pravno obavezujući sporazumi u ovoj oblasti, već i da države budu u obavezi da prve ne razmeštaju oružje u svemiru“, izjavio je Rjabkov.

On je pozvao kolege u Vašingtonu da ne prelaze preko predloga Rusije, izmišljajući izgovore za njihovo ignorisanje, već da se bar na trenutak zamisle u čemu je smisao tih ideja.

Rjabkov se osvrnuo i na izveštaj američkog Stejt departmenta za 2019. godinu o poštovanju sporazuma u oblasti kontrole naoružanja, neširenja i razoružanja, rekavši da Rusija nije preduzimala nikakve akcije kojima bi prekršila svoje obaveze zabrane nuklearnih testiranja.

„Što se tiče kritika koje nam iz Vašingtona stižu više od pola godine o tome da navodno ne postupamo u potpunosti u skladu sa sopstvenim moratorijumom na nuklearna testiranja, ponavljamo da nismo preduzimali ništa što bi uključivalo elemente odstupanja od naših obaveza, koje proizilaze iz našeg jednostranog moratorijuma na nuklearne probe i iz naše ratifikacije Sporazuma o zabrani nuklearnih proba“, istakao je Rjabkov.

Ranije je u izveštaju Stejt departmenta koji je dostavljen Kongresu, saopšteno da Sjedinjene Američke Države smatraju da je Rusija vršila eksperimente vezane za nuklearno oružje, koji su izazvali oslobađanje nuklearne energije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala