Orban optužio iranske studente da su proširili virus

© AP Photo / Geoffroy van der HasseltViktor Orban
Viktor Orban - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mađarska će proterati 14 iranskih državljana optuženih da su prekršili pravila ponašanja u suzbijanju virusa korona, javlja AFP. Odluku mađarske vlade oštro su kritikovale vlasti iz Teherana.

Svi Iranci studiraju u Mađarskoj, neki imaju i stipendije mađarske vlade, ali su se prema rečima potpukovnika mađarske policije Roberta Kiša, „ponašali potpuno asocijalno i nasilnički“, prenosi RTCG.

Dvojicu iranskih studenata Orban je ranije označio kao osobe koje su donele virus korona u Mađarsku. Nekoliko poslednjih nedelja provladini mediji su vodili kampanju protiv njih, a Orban je pojavu kovida 19 u Mađarskoj povezao sa „strancima među kojima se ona širi kao i kod migranata“.

Odluku mađarske vlade Iran je ocenio kao „duboko razočaravajuću“.

Mađarska se posle 2015. i nuklearnog sporazuma Irana sa velikim silama približila Teheranu i u tom periodu duplirala broj stipendija za iranske studente. Istovremeno je sa Iranom potpisan i sporazum o nuklearnoj saradnji, podseća AFP. Agencija prenosi i izjavu neimenovanog zapadnog diplomate koji tvrdi da je Orban počeo da hladi odnose sa Teheranom od kada je američki predsednik Donald Tramp povukao SAD iz nuklearnog sporazuma. Orban je bio i jedini državnik iz zemalja EU koji je javno izražavao želju da Tramp pobedi u trci za predsednika SAD, podseća agencija.

Pročitajte još:  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala