„Opasan“ susret Su-35 i američkog „Posejdona“: Amerika nezadovoljna

© Sputnik / Eugene Odinokov / Uđi u bazu fotografijaAvion Su-35S
Avion Su-35S - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD su izrazile „nezadovoljstvo“ Rusiji, jer je ruski avion Su-35 proleteo na nekoliko metara od patrolnog američkog aviona iznad Sredozemnog mora, saopštio je vrhovni komandant NATO snaga za Evropu i komandant evropske komande američkih snaga general Tod Volters.
„To je, očigledno, bilo neprijatno, kao što možete da zamislite. Pogledao sam video i analizirao sam namere (ruskog pilota). Moj zaključak je da je to bilo pre neprofesionalno, nego što je namerno učinjeno. Istraga je u toku“, rekao je Volters.

Prema njegovim rečima, misija SAD u Moskvi već je započela razgovore sa ruskim vlastima, „kako bi im predočili nezadovoljstvo tim događajem“.

Američka ratna mornarica ranije je saopštila da je ruski Su-35 presreo američki avion P-8A „Posejdon“ 15. aprila dok se nalazio u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Sredozemnog mora.

„Ocenili smo ovaj susret kao opasan, jer je Su-35 izveo manevar velikom brzinom okrenut naopačke na rastojanju od 25 stopa (manje od osam metara) neposredno ispred američkog aviona, zbog čega su pilot i posada izloženi riziku“, navodi se u saopštenju Šeste flote Američke ratne mornarice.

Kako su saopštili američki vojnici, postupak ruskog pilota bio je „neodgovoran“ i „nije ga isprovocirao američki pilot“.

Ministarstvo odbrane Rusije više puta je izjavljivalo da se letovi ruske avijacije izvode strogo u skladu sa međunarodnim pravilima korišćenja vazdušnog prostora.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala