Moskva i Kijev: Razmena zarobljenika u Donbasu — pozitivan korak

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaObmen voennoplennыmi meždu DNR, LNR i Ukrainoй v Doneckoй oblasti
Obmen voennoplennыmi meždu DNR, LNR i Ukrainoй v Doneckoй oblasti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zvanična Moskva pozdravila je razmenu zarobljenika između Kijeva i Donbasa, a predstavnik Rusije u kontakt-grupi Boris Grizlov kaže da će se na sledećem sastanku grupe razmatrati dalji koraci u tom pravcu i da je cilj da se ide ka razmeni „svih za sve“. Razmenom je zadovoljan i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

U Donbasu je ranije danas bez incidenata završena procedura razmene zarobljenika između samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) i Kijeva.

Upravo je završena procedura razmene zarobljenika između samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) i Kijeva. Kući se vratilo 10 osoba, a jedna je odbila da pređe na teritoriju DNR“, saopštila je ranije danas Darja Morozova, ombudsman DNR.

Kijev je Donjecku predao deset ljudi, a Donjeck Kijevu devet.

„Dogovorili smo se da na sledećem sastanku kontakt-grupe strane i posrednici razmotre dalje akcije u vezi sa razmenom. Treba ići ka tome da se razmena izvrši po principu ’svi za sve‘“, rekao je Grizlov novinarima.

On je dodao da je današnja razmena važan korak za strane unutarukrajinskog konflikta.

Pozitivnu ocenu dao je i zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko.

On je rekao i da se o novom samitu u normandijskom formatu može govoriti tek kada Kijev ispuni ono što je dogovoreno na samitu u Parizu.

Takođe, dodao je da nije bilo predloga iz Kijeva da se samit realizuje onlajn.

Predsednik Ukrajine pozdravio je razmenu zarobljenika sa samoproglašenom DNR, navodeći da je u toku razmena i sa Luganskom Narodnom Republikom.

„Veoma sam zadovoljan što je prva grupa ukrajinskih državljana oslobođena“, rekao je Zelenski u obraćanju koje je prenosio TV kanal „Ukrajina 24“.

On je naglasio da se razmena odvija u skladu sa Minskim sporazumima i sporazumima postignutim na samitu „Normandijske četvorke“, koju pored Ukrajine i Rusije čine i Francuska i Nemačka.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala