Lajčak: Nema definisanog roka za sporazum Beograda i Prištine

© AP Photo / Virginia MayoMiroslav Lajčak
Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija
Pratite nas
Specijalni izvestilac EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, Miroslav Lajčak, rekao je da ne postoji rok za postizanje dogovora između Prištine i Beograda, ali napominje da će put pregovora biti presudan za ulazak u EU.
„Definitivno da, jer ishod razgovora, kao što znamo, mora da bude pravno obavezujući sporazum, koji će rešiti sva pitanja jednom zauvek, ali u skladu sa međunarodnim pravom i pravnom tekovinom Evropske unije. Sporazum bi trebalo da podrže države članice Evropske unije i zemlje regiona“, rekao je Lajčak, prenosi Tanjug. 

Prema njegovim rečima, glavna svrha ovog sporazuma nije samo poboljšati odnose između Beograda i Prištine, već pomoći obe strane na putu ka EU i što je najvažnije, poboljšati život građana.

Na pitanje da li je realno očekivati da će konačni sporazum između Beograda i Prištine biti postignut do marta sledeće godine, istakao je da nije bitna vremenska odrednica, već kvaliltet sporazuma.

„Imam dovoljno iskustva da ne postavljam rokove. Važno je ne gubiti vreme, započeti s radom čim se stvore uslovi, bez odlaganja. Ništa nam neće pomoći ako sad postavimo veštački datum. To nije pomoglo nikada“, rekao je Lajčak.

Povodom sumnji bivšeg premijera Aljbina Kurtija da postoji gotov tajni sporazum između Beograda i Prištine, specijalni izvestilac EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana je rekao da nikada nije video, niti čuo, za takav sporazum.

„Ne želim da nagađam, nikad to ne radim. Nisam video takav sporazum i niko mi nije rekao da postoji takav sporazum. Radim sa činjenicama, pred nama je jasna agenda, imamo dijalog, znamo šta nam je cilj, pa spekulacije prepuštam drugima", zaključio je on.

Pročitajte još: 

Kako za 90 minuta do bezbedne prodavnice: Nove mere Prištine — dodatna muka za Srbe

Kosovo se od ponedeljka otcepljuje i od „Elektromreža Srbije“

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala