Institut „Paster“: Unapređena vakcina za male boginje „vara“ telo i eliminiše koronu

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaAmpule sa reagensima za brze testove na virus korona u laboratoriji u tehnološkom parku "Skolkovo".
Ampule sa reagensima za brze testove na virus korona u laboratoriji u tehnološkom parku Skolkovo. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tek nekoliko meseci od izbijanja pandemije, oko 115 vakcina trenutno se testira širom sveta. Francuski Institut „Paster“ radi na modifikovanju vakcine za male boginje kako bi „prevario“ telo da proizvodi antitela protiv novog virusa korona.

Virusolog Frederik Tangi, čelnik laboratorije za razvoj vakcina na institutu, ističe da je imunizacija zapravo jedino pravo rešenje za pandemiju, a mere poput socijalnog udaljavanja i samoizolacije poredi sa stavljanjem flastera na otvorenu ranu, navodi RTS.

„Prema onome što znamo o zaraznom potencijalu virusa SARS-Kov-2, 60 do 70 odsto svetske populacije mora da bude imunizovano“, istakao je Tangi za „Biznis insajder“.

Nazvan po Luju Pasteru, francuskom biohemičaru, ocu mikrobiologije i čoveku koji je razvio vakcine za besnilo i antraks, Institut „Paster“ osnovan je 1887. godine, a do sada je bio jedan od svetskih predvodnika u borbi protiv tifusa, tuberkuloze, poliomilijelitisa, žute groznice, HIV-a i drugih bolesti.

Trenutno je skoro svih 133 odeljenja instituta fokusirano na pandemiju kovida 19.

U januaru su naučnici na „Pasteru“ prvi u Evropi završili potpuno sekvenciranje genoma novog virusa korona, samo nekoliko dana nakon prvog slučaja kovida 19 u Francuskoj. Bio je to važan korak u razumevanju mutacije virusa nakon prvobitne epidemije u Vuhanu.

Tangijev tim prilagođava uobičajenu vakcinu za male boginje da sadrži pojedinačan protein iz virusa SARS-Kov-2. Nadaju se da će time pokrenuti imunu reakciju tela, kao što je to slučaj sa trenutnom MMR vakcinom koja štiti ljude od morbila (malih boginja), zauški i rubele (crvenke).

Brže testiranje i laka za proizvodnju

Vakcine indukuju snažan i dugotrajan imunitet nakon samo jednog davanja i prilično su jednostavne za proizvodnju. Korišćenje već licencirane i odobrene vakcine za male boginje takođe znači da će proces testiranja i patentiranja teći brže.

„Svaki farmaceutski pogon na svetu može da proizvede vakcine za male boginje“, kaže Tangi.

Ova strategija je već dala rezultate u prototipu vakcine protiv virusa čikungunja, koji godišnje inficira milione u jugoistočnoj Aziji i Africi i izaziva oticanje zglobova, bolove u mišićima i osipe. Može da bude smrtonosan po veoma mlade i stare osobe.

Tangi predviđa da bi testiranje vakcine na ljudima moglo da počne za godinu dana. Upozorio je da je naučnicima potrebno vreme da testiraju vakcinu i vide da li ima neke negativne sporedne efekte, kako bi ih sprečili ili umanjili.

„Veoma osetljivo pitanje u vezi sa vakcinama za ovakav virus je imunološka reakcija, koja može da bude smrtonosnija nego sama bolest. Netestirana ili požurena vakcina bila bi opasna“, rekao je francuski virusolog.

Pročitajte još: 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala