FBI progonio Čaplina - 2.000 stranica kleveta

© AP PhotoČarli Čaplin u filmu Zlatna groznica
Čarli Čaplin u filmu Zlatna groznica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na današnji dan rođen je Čarli Čaplin, glumac koji je isteran iz SAD-a. Federalni istražni biro (FBI) istraživao je Čaplina zbog navodnih veza za Komunističkom partijom, a dosije ispunjen klevetama imao je 1.900 strana.

FBI istraživao je Čaplina od 1922. godine pa nadalje zbog njegovih navodnih veza sa Komunističkom partijom Sjedinjenih Država.

Čaplinov dosije - dugačak 1.900 stranica - ispunjen je klevetama, nakon što su agenti iscrpno razgovarali sa njegovim kolegama i protivnicima da bi pronašli bilo kakav nagoveštaj o komunističkom udruživanju.

Međutim, nisu pronašli nijedan. U decembru 1949, agent iz Los Anđelesa napisao je: „Nema dostupnih svedoka koji bi potvrdili da je Čaplin bio član Komunističke partije u prošlosti, da je on sada član ili da je ulagao sredstva u partiju“, prenosi portal b92.

Pored optužbe da je komunista, Čaplin se suočio sa optužbom da je prekršio Manov zakon - zakon protiv trgovine ljudima iz 1910. godine, kada je svojoj devojci platio putovanje preko državih granica.

Potom je u brojnim memoarima i studijama pokazano da je Čaplin bio okrutan prema mnogim svojim partnerkama (od kojih su mnoge bile tinejdžerke) i nemilosrdan u odnosima sa ženama.

Glumac se 1943. godine oženio kćerkom dramatičara Judžina Onila - Unom. Imala je 18. godina, a komičar 54 godine, i u tom braku su imali osmoro dece.

Una Čaplin napustila je SAD sa svojim suprugom i bila s njim kad je umro 1977. godine.

Puno toga je o Čaplinovom životu bilo jezivo - naročito o načinu na koji je privlačio mlade devojke - njegova prva supruga, Lita Grej, imala je 15 godina kada su počeli da se zabavljaju a potom se i uzeli, a tada je on imao 35 godina.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala