Dve Srpkinje na „prvoj liniji fronta” u španskoj bolnici

© AP Photo / Manu FernandezMedicinski radnici u Španiji
Medicinski radnici u Španiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Univerzitetska bolnica „Gregorio Maranjon“ u Madridu od početka krize izazvane pandemijom kovida 19 bila je najviše na udaru u Španiji, a među zdravstvenim radnicima koji su u prvim redovima borbe protiv virusa su i dve Srpkinje - Kristina Diez Saenz i Sandra Hersol Fernandez.

Od početka epidemije u toj zemlji obe su radile bez dana odmora, Sandra je i dalje na „prvoj liniji fronta“, sa najtežim pacijentima, a Kristina koja je šefica medicinskih sestara korona intenzivne, sada je u izolaciji, jer je potvrđeno da je i sama zaražena virusom.

Za svakog medicinara je najtužnije kada shvati da njegov pacijent gubi život, rekle su Sandra i Kristina za frankfurtske „Vesti“.

Kristina priča da su bili pripremljeni za sve procedure kada je na intenzivnu negu stigao prvi oboleli, ali kada su počeli da stižu novi pacijenti, usledila je kompletna promena načina rada - od otvorene intenzivne nege gde su bile moguće posete, to je postala jedinica sa ograničenim kretanjem, onda je to postala „korona intenzivna nega“, a onda ni ti kapaciteti više nisu bili dovoljni.

„Gledajući medicinsko osoblje u zaštitnoj opremi, u skafanderima, u praznim čekaonicama i hodnicima, takva slika zaista može da se poredi sa nekim sajens fikšn filmom, ali i to pokazuje značaj i veličinu ove pandemije“, kaže Kristina.

Sandra navodi da je trenutna situacija u bolnici nešto lakša u odnosu na prve dane.

Kažu, ipak, da u teškim danima borbe za svaki život ima i lepih trenutaka koje će pamtiti ceo život, poput trenutka kada su prvog pacijenta skinuli sa respiratora.

„Odmah smo organizovali video-poziv sa njegovom porodicom kako bi ga videli posle nekoliko kritičnih dana. Niko od nas nije znao da li će se ovaj pacijent na kraju izvući, ali bilo je dobro videti da smo dobili makar jednu bitku u ovom ratu“, rekla je Sandra.

„Pobedićemo“, poručile su Kristina i Sandra.

Inače, pandemija virusa korona odnela je u Španiji više od 16.000 života, što je čini trećom najteže pogođenom zemljom u svetu, a dnevno u toj zemlji umre više od 600 ljudi usled posledica te bolesti.


Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala