DNR i Ukrajina razmenili prve zarobljenike u ovoj godini /video/

© Sputnik / Stringer Rusija, Ukrajina - razmena zarobljenika
Rusija, Ukrajina - razmena zarobljenika - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Donbasu je, bez incidenata, završena procedura razmene zarobljenika između samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) i Kijeva.
„Upravo je završena procedura razmene zarobljenika između samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) i Kijeva. Kući se vratilo 10 osoba, a jedna je odbila da pređe na teritoriju DNR“, saopštila je Darja Morozova, ombudsman DNR.

Ona je još istakla da će svim oslobođenima licima biti pružena odgovarajuća medicinska pomoć, a sve razmenjene pristalice DNR očekuje i dvonedeljni karantin zbog pandemije virusa korona.

Kijevska delegacija u Kontakt-grupi dugo je odugovlačila donošenje odluke o razmeni. Dogovor je postignut tak nakon što su se u sve uključili najviši predstavnici administracije“, izjavio je ruski predstavnik u Kontakt-grupi za Donbas Boris Grizlov.

​Podsetimo, razmena zarobljenika odvijala se u području kontrolnog punkta preko kontakt-linije u predgrađu Gorlovke koja je pod kontrolom DNR.

Na terenu su bili prisutni predstavnici OEBS-a, kancelarije ombudsmana DNR i pripadnici Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Razmena zarobljenika

U Donbasu je 29. decembra izvršena prva razmena zarobljenika u poslednje dve godine. Kijev je predao Donbasu 124 osobe, dok je 76 ljudi vraćeno na teritoriju koja je pod kontrolom Ukrajine. Služba bezbednosti Ukrajine saopštila je da se u okviru bilateralne razmene na teritoriju koja je pod kontrolom Kijeva vratilo 12 vojnika i 64 civila. Nakon toga počeo je rad na formiranju novih spiskova za razmenu zarobljenika.

 

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaPredstavnici Donjecke Narodne Republike i zarobljeni ukrajinski vojnik na kontrolnom punktu Gorlovka u Donjeckoj oblasti tokom razmene razobljenika između republika Donbasa i Ukrajine
DNR i Ukrajina razmenili prve zarobljenike u ovoj godini /video/  - Sputnik Srbija
Predstavnici Donjecke Narodne Republike i zarobljeni ukrajinski vojnik na kontrolnom punktu Gorlovka u Donjeckoj oblasti tokom razmene razobljenika između republika Donbasa i Ukrajine

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine počele vojnu operaciju protiv samoproglašenih republika Donbasa koje su proglasile nezavisnost posle državnog prevrata u Ukrajini. Prema poslednjim podacima Ujedinjenih nacija, u tom sukobu je stradalo oko 13.000 ljudi.

Rešavanje situacije u Donbasu razmatra se, pored ostalog, na sastancima kontakt-grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila već tri dokumenta sa preporukama za smirivanje sukoba.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala