U Srbiji još 408 zaraženih i pet preminulih /video/

© Sputnik / Dejan SimićKliničko-bolnički centar dr Dragiša Mišović
Kliničko-bolnički centar dr Dragiša Mišović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslednja 24 časa u Srbiji je preminulo još pet osoba, ukupno 99. U prethodnom danu testirano je 2.888 osoba, od kojih je 408 pozitivno. Hospitalizovano je 3.245, na respiratoru 128. Prema rečima ministra Zlatibora Lončara, sa respiratora je skinuto pet osoba.

U poslednja 24 sata sa respiratora je skinuto pet osoba. Ukupno je testirano 26.278 osoba. Prema rečima ministra Zlatibora Lončara, ukupno je zaraženo 4.873. Od toga zdravstvenih radnika 557. U samoizolaciji je ukupno 22.969.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ocenio je situaciju kao pozitivnu i ohrabruje broj pacijenata skinutih sa respiratora.

„Pod kontrolom je sve, osim Niša i Požarevca, Beograd je na istom nivou na kom je bio“, rekao je Lončar.

 „Što se tiče stanja u domovima za smeštaj starih, potvrđeno je prisustvo virusa kod 32 zaposlena i 243 korisnika. 165 pacijenata je izlečeno od virusa korona, odnosno imaju dva negativna testa. Zdravstveni radnici čine 11,43 odsto svih zaraženih u Srbiji, njih je ukupno 557“, rekao je Lončar.

On je ocenio da rezultati „nisu loši“.

„Sem Niša i Požarevca, situacija je pod kontrolom. Sve ovo može da ide i nabolje i nagore, u zavisnosti da li ćemo poštovati mere struke“, rekao je Lončar.

Šta se dešava sa roditeljima dece sa posebnim potrebama koji su stariji od 65 godina, bilo je jedno od pitanja.

„Što se tiče dece sa autizmom i decom sa posebnim potrebama, izlaze sa njima u određenom terminu pod svim merama zaštite“ istakao je on.

Hoće li i na koji način odgovarati načelnici klinika u koje je masovno ušla zaraza, poput Ćuprije i Dedinja, s obzirom na to i da je upravnik u Nišu uhapšen, ministar Lončar tvrdi da je to sigurno.

„Apsolutno. Svako za koga se utvrdi da je odgovoran, odgovaraće“, rekao je Lončar.

Kada je u pitanju terapija plazmom, doktor Goran Stevanović je rekao da je terapija plazmom u Srbiji tek na početku, jer nema dovoljno donora.

„U svetu se koristi za vrlo usku kategoriju, one koji ne mogu da proizvedu antitela. Ona nigde nije široko dostupna i ne daje se svima.

„Nije realno da se vakcina pojavi pre sledeće godine“, rekao je Lončar.

„To samo lepo zvuči, ali nije realno“, rekao je Lončar.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala