Ruski radio-elektronski sistemi presudni čak i za svemirske ratove

© Sputnik / Pavel Lisicыn / Uđi u bazu fotografijaRadarski sistem "Krasuha 4" na vojnim vežbama u Sverdlovsku
Radarski sistem Krasuha 4 na vojnim vežbama u Sverdlovsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je postala lider kako po količini, tako i po kvalitetu širokog spektra sistema za radio-elektronsko ratovanje, koje može biti od presudnog značaja za tok bitke, i delovati čak i u svemiru, izjavio je vojni stručnjak Aleksej Leonkov.

On je istakao da su vojske zapadnih zemalja donedavno verovale da je razvijanje snaga za radio-elektronsko ratovanje besmisleno. Sada zbog toga beznadežno zaostaju, jer su ruski sistemi ovog tipa veoma napredovali i faktički su bez premca u svetu.

„Sastav naoružanja ruske vojske uključuje sisteme za lokalno delovanje koji štite avione, brodove, ljudstvo na ograničenoj površini, a takođe neutralizuju eksplozivne osigurače, ometaju obaveštajne sisteme, kao i kretanje samonavođenih projektila, presreću kontrolne sisteme bespilotnih letelica, pa čak i one koji utiču na svemirske objekte“, istakao je on.

Prema mišljenju stručnjaka, u narednim godinama, značaj sistema za radio-elektronsko ratovanje samo će rasti zbog sve važnije uloge informativnih tehnologija u kontroli vojske i naoružanja.

„Na primer, DARPA (uprava perspektivnih istraživačkih projekata američkog Ministarstva odbrane) smatra da su ruski sistemi za radio-elektronsko ratovanje glavna opasnost za svemirske trupe, a pretnja će se samo povećavati“, zaključio je on.

Podsetimo, ruske Oružane snage svake godine obeležavaju 15. april kao Dan stručnjaka za radio-elektronsko ratovanje - profesionalni praznik utvrđen predsedničkim dekretom od 31. maja 2006.g.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala