Ruska ambasada u SAD: Američki mediji odbijaju da objavljuju istinu

© AFP 2023 / Mario TAMAZastava Ruske Federacije na ruskoj ambasadi u Vašingtonu
Zastava Ruske Federacije na ruskoj ambasadi u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki mediji ─ „Njujork Tajms“ i radio „NPR“ odbijaju da objavljuju proteste i i odbacivanja ambasade Rusije kao odgovor na napade na ruske veterane, posebno Alekseja Botjana, izjavio je šef diplomatske misije u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov.

„’Njujork Tajms’ do danas nije objavio članak ruske ambasade koji se odnosi na njihove laži o heroju Ruske Federacije A.N. Botjanu“, piše u izjavi Antonova objavljenoj na stranici ruske ambasade na Fejsbuk.

Legendarni sovjetski obaveštajac i heroj Rusije Aleksej Botjan, rukovodio je operacijom oslobođenja poljskog grada Krakova u januaru 1945. godine.

Desetog maja 2007. godine zbog ovih zasluga Alekseju Botjanu je ukazom ruskog predsednika Vladimira Putina dodeljeno zvanje Heroja RusijeBotjan je umro u februaru u 104. godini.

Pomenuti američki mediji doveli su u pitanje njegove zasluge u oslobađanju Krakova.

Diplomata je takođe skrenuo pažnju da američki mediji nisu želeli da izveste o tome da je Komisija spoljnih poslova pri Ministarstvu spoljnih poslova SAD podržala uklanjanje spomenika sovjetskom maršalu Ivanu Konjevu u Pragu.

Prema njegovim rečima, protivnici uklanjanja spomenika navode da je opravdanje za ovu odluku pripremila američka firma „Squire Patton Boggs“.

„Kancelarija ove firme u Vašingtonu nije odgovorila na naše dopise. Očigledno, nešto kriju. Nadamo se da će istina i stepen saučesništva ove kompanije u vandalizmu biti utvrđeni“, istakao je Antonov.

On je dodao da neki političari u Vašingtonu danas nisu svesni posledica rata sa spomenicima, kao i ostalih pokušaja revidiranja ishoda Drugog svetskog rata.

Uklanjanje spomenika oslobodiocu Praga

 

Podsetimo, početkom aprila u regionu Prag-6 u Pragu uklonjen je spomenik sovjetskom heroju Konjevu. Prema rečima lokalnih vlasti, spomenik će biti predat Muzeju istorije HH veka.

© Sputnik / Эduard Эrben / Uđi u bazu fotografijaSpomenik Konjevu u Pragu
Ruska ambasada u SAD: Američki mediji odbijaju da objavljuju istinu - Sputnik Srbija
Spomenik Konjevu u Pragu

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu uputio je nedavno tim povodom češkom kolegi Ljubomiru Metnaru pismo s molbom da što je pre moguće preda Rusiji spomenik, dodajući da je Rusija spremna da to i finansira. Takođe je upozorio da Rusija neće samo posmatrati uklanjanje spomenika sovjetskom oslobodiocu Praga.

Iz Praga su poručili da premeštanje spomenika maršalu Konjevu ne predstavlja kršenje aktuelnih međunarodnih dogovora između Rusije i Češke Republike.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala