Peskov o obustavi finansiranja SZO iz Vašingtona: G20 je podržala napore SZO

© AFP 2023 / LUDOVIC MARINAmerički predsednik Donald Tramp prolazi pored zastava država-članica G20
Američki predsednik Donald Tramp prolazi pored zastava država-članica G20 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grupa G20 je na video-samitu podržala napore Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u borbi protiv KOVID-19, saopštio je novinarima portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov komentarišući izjavu američkog predsednika Donalda Trampa o obustavi finansiranja SZO, napominjući da stav Rusije upravo polazi od izjave Grupe 20.

„Vratimo se na vanredni samit lidera G20 od 26. marta ove godine. Predsednici zemalja G20 održali su samit, nakon čega su usvojili usaglašenu izjavu pod nazivom ’Izjava o novoj infekciji virusom korona KOVID-19‘. U izjavi piše da je Grupa 20, zajedno sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, odlučna da učini sve što je moguće u prevazilaženju pandemije“, objasnio je Peskov.

On je dodao da se u izjavi navodi da predsednici G20 u potpunosti podržavaju napore SZO i odlučni su da dodatno povećaju njena ovlašćenja za koordinaciju međunarodne borbe protiv pandemije. Osim toga, šefovi država zatražili su od SZO da u saradnji sa drugim relevantnim organizacijama analizira postojeće nedostatke u spremnosti za pandemiju i pripremi izveštaj za zajednički sastanak ministara finansija i zdravlja u narednim mesecima, kako bi se pokrenula globalna inicijativa o spremnosti za pandemiju.

„Vidimo da se predsednici G20, uključujući predsednika Rusije Vladimira Putina, uzdaju u SZO u daljem radu na analizi iskustva ove pandemije i podržavaju rad Svetske zdravstvene organizacije. Upravo sa te pozicije polazimo u Moskvi“, istakao je Peskov.

Američki predsednik Donald Tramp u utorak je objavio da Vašington prekida finansiranje Svetske zdravstvene organizacije. Svoju odluku opravdao je činjenicom da SZO navodno nije blagovremeno davala informacije o virusu korona, a takođe nije saopštila istinu svetskoj zajednici.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala