NATO timovi angažovani u Crnoj Gori i S. Makedoniji zbog „dezinformacija“ o koroni iz Rusije i Kine

© Flickr / MarijananaZastave Crne Gore i NATO
Zastave Crne Gore i NATO - Sputnik Srbija
Pratite nas
NATO uspostavlja kontrahibridne timove za podršku u Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori, nakon što su se lažne vijesti i dezinformacije iz Rusije i Kine vezane za pandemiju koronavirusa proširile Zapadnim Balkanom – kazala je američka ambasadorka pri NATO Kej Bejli Hačinson.

„NATO će u Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju uputitii kontrahibridne timove za podršku. Savez očekuje od Skoplja više informacija o formiranju takvog tima za Sjevernu Makedoniju za Sjevernu Makedoniju, čiji je cilj, priprema medija za odvraćanje od dezinformacijske kampanje koja dolazi iz Rusije“, rekla je Hačinson na video konferenciji za medije, prenosi makedonska agencija MIA, navodeći da u Crnoj Gori već djeluje kontrahibridni tim za podršku.

© NATONATO će u Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju uputitii kontrahibridne timove za podršku
NATO timovi angažovani u Crnoj Gori i S. Makedoniji zbog „dezinformacija“ o koroni iz Rusije i Kine - Sputnik Srbija
NATO će u Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju uputitii kontrahibridne timove za podršku

Kaže i da su dezinformacije iz Rusije dugotrajne, još od kada je Sjeverna Makedonija podnijela zahtev za članstvo u NATO-u, i nastavila se nakon što je potvrđeno pristupanje zemlje Alijansi.

„Sjeverna Makedonija je punopravna članica i kao saveznik je podržana od strane NATO-a u ovoj krizi. Pomoć će se nastaviti, uključujući borbu protiv dezinformacija koje dolaze iz ruskih izvora“, kaže Hačinson.

Američka ambasadorka pri NATO-u pozvala je saveznike iz Alijanse da se suprotstave navodnim dezinformacijama o korona virusu koji dolaze iz Rusije i Kine.

„Postoje lažni izvještaji koji govore o slanju pomoći, postoje lažni izvještaji da se virus pojavio iz Evrope ili Sjedinjenih Država. To je apsolutno neistinito i pokušavamo da na lažne informacije odgovorimo činjenicama“, kazala je ona.

Ona je zaključila da je ovo „dio kontinuiranog hibridnog i sajber rata koji koriste kako bi širili nezadovoljstvo, ali i devalvirali vođstvo Zapada u vremenu kada se zapadna društva suočavaju sa krizom“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala