Kosovo se od ponedeljka otcepljuje i od „Elektromreža Srbije“

© Sputnik / Taras LitvinenkoStruja
Struja - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
U jeku borbe protiv pandemije, tzv. Kosovo bi trebalo od 20. aprila da i zvanično više ne bude deo regulatorne zone „Elektromreže Srbije“.

Operator sistema transmisije i tržišta električne energije Kosova i albanski operator prenosnog sistema objavili su 3. decembra 2019. da su u Tirani potpisali ugovor o uspostavljanju regulatornog bloka energetskog sistema Kosovo-Albanija, što je direktno kršenje Briselskog sporazuma, pišu „Večernje novosti“.

© Sputnik / Sergeй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaOdluka se očekuje već tokom sledeće nedelje
Kosovo se od ponedeljka otcepljuje i od „Elektromreža Srbije“ - Sputnik Srbija
Odluka se očekuje već tokom sledeće nedelje

Evropske mreže operatora prenosnih sistema električne energije ovih dana razmatraju mogućnost da se teritorija Kosovo izdvoji iz regulatornog bloka „Elektromreže Srbije“ i pripoji se albanskom regulatornom bloku. Odluka se očekuje već tokom sledeće nedelje.

Stručnjaci u Srbiji su govorili da je ovim grubo prekršen dogovor iz Briselskog sporazuma, jer on predviđa da lažna država Kosovo bude zasebna energetska kontrolna oblast, ali uz uslov da se formiraju dve srpske kompanije na severu Kosova. Osnivači ovih preduzeća bili bi „Elektroprivreda Srbije“ i Zajednica srpskih opština, koja do danas nije formirana. Sporazum koji je potpisan u Tirani, urađen je uz znanje Evropske mreže operatora prenosnih sistema električne energije. Što i ne čudi, jer ovu organizaciju politika najmanje zanima, piše list.

© Flickr / CatDancingSrpski stručnjaci iz oblasti energetike smatraju da Srbija već dugo ne računa na struju sa teritorije Kosova
Kosovo se od ponedeljka otcepljuje i od „Elektromreža Srbije“ - Sputnik Srbija
Srpski stručnjaci iz oblasti energetike smatraju da Srbija već dugo ne računa na struju sa teritorije Kosova

Kako je posle potpisivanja ugovora izjavio Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, najveći problem između EMS i KOSTT je taj što su se nagomilali veliki međusobni dugovi. A kako je Srbija lider u svom bloku, ima i zadatak da na nivou proizvodnje struje isprati bilo kakav minus ili deficit energije. Tako je morala da radi i za sve gubitke koje napravi tzv. Kosovo. Srbija je svaki put morala da pokrije trošak slabije proizvodnje električne energije u KOSTT.

Naša zemlja, smatraju srpski stručnjaci iz oblasti energetike, već dugo ne računa na struju sa teritorije Kosova. Oni su i tako mali proizvođači. Elektrane su prilično stare, ne zna se ni u kakvom su tačno stanju. Njihov potencijal leži u uglju. Ipak, Srbija ima dovoljno struje i bez energije sa samozvanog Kosova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala