Još deset država pomaže da se spasi svetsko tržište nafte

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaRadnik kompanije "Rosnjeft" na nalazištu nafte u Krasnodarskom kraju
Radnik kompanije Rosnjeft na nalazištu nafte u Krasnodarskom kraju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pored članica OPEK+, još oko 10 država je izrazilo spremnost da učestvuje u stabilizaciji svetskog tržišta nafte, izjavio je ministar energetike Rusije Aleksandar Novak na sednici članova ruske Vlade sa predsednikom Vladimirom Putinom.
„Osim država OPEK+ koje su učestvovale u potpisivanju sporazuma, još oko 10 zemalja je izrazilo spremnost da pruži podršku naporima da se stabilizuje svetsko tržište nafte“, rekao je Novak.

On je dodao da će države koje učestvuju u sporazumu oko smanjenja proizvodnje, stalno pratiti tržište radi mogućeg korigovanja uslova sporazuma.

Prema rečima Novaka, rukovodstva ruskih kompanija su u potpunosti podržala sporazum. Ministar je dodao da je potrebno smanjiti proizvodnju, jer skladišta u svetu mogu biti napunjena u narednih 4-5 nedelja.

Novak je saopštio da se, uzimajući u obzir pad potražnje nafte na tržištu, tekući višak proizvodnje procenjuje od 15 do 20 miliona barela dnevno. 

On je podsetio da sporazum predviđa smanjenje proizvodnje u maju-junu za 9,8 miliona barela – skoro 10 odsto svetske proizvodnje, a zatim će se ona postepeno povećavati: od juna do decembra 2020. godine proizvodnja će biti umanjena za 7,7 miliona barela dnevno, a od januara 2021. godine do aprila 2022. godine – 5,7 miliona barela dnevno.

Novak je naglasio da uzimajući u obzir smanjenje proizvodnje država koje ne ulaze u sporazum OPEK+, obim pada proizvodnje može iznositi od 15 do 20 miliona barela dnevno.

„To će omogućiti da se nivelišu posledice smanjenja potražnje koja je izazvana pandemijom novog virusa korone, da se stabilizuje svetsko tržište i izbegne pretovaranje skladišta“, zaključio je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala