Iran poručuje Americi: Ne treba nam vaša pomoć, imate istorijsku šansu da ukinete sankcije! /video/

© AP Photo / Vahid SalemiIran
Iran - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jedino što Iran očekuje u ovom trenutku jeste da se okončaju „nepravedne i zločinačke američke sankcije“, a da bi se tako nešto realizovalo potrebna je zajednička koordinacija i angažman celog sveta, izjavio je u razgovoru za Sputnjik politički savetnik ambasade Irana u Beogradu Sodaif Ataei.

Iran je jedna od zemalja koja je najviše pogođena virusom korona. Prema najnovijim informacijama iranskog Ministarstva zdravlja, broj zaraženih dostigao je 74.817, od čega je 4.683 sa smrtnim ishodom. Svetla tačka je, sudeći po sajtu koji objavljuje statističke podatke o virusu koroni, da u protekla 24 časa nije zabeležen ni jedan novi slučaj.

Kako bi izašao na kraj sa pandemijom virusa korona, prema rečima političkog savetnika iranske ambasade, Iran je preduzeo čitav niz mera, koje su uglavnom u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO), međutim ima i onih koje su lokalizovane prema zahtevima i posebnostima lokalnog stanovništva.

Kako navodi, aktuelna situacija sa virusom korona u Iranu je daleko bolja nego pre mesec dana, nagli rast zaraženih je zaustavljen, međutim, sve zdravstvene mere i dalje su na snazi kako bi se ovaj trend održao, pogotovu jer je neophodno paziti se od moguće mutacije virusa i potencijalnog drugog talasa.

Iranu ne treba pomoć Amerike već ukidanje sankcija

Ataei takođe ističe i da jedino što Iran očekuje od Amerike jeste okončanje američkih sankcija, i nikakvih drugih očekivanja nema, pa ni po pitanju medicinske pomoći. Da bi se to postiglo, kako ističe, potrebna je zajdenička koordinacija i angažman celog sveta.

© Sputnik / Dejan SimićPolitički savetnik ambasade Irana u Beogradu Sodaif Ataei
Iran poručuje Americi: Ne treba nam vaša pomoć, imate istorijsku šansu da ukinete sankcije! /video/ - Sputnik Srbija
Politički savetnik ambasade Irana u Beogradu Sodaif Ataei

„Moramo imati jednu činjenicu na umu da sve mere koja Iran u ovim uslovima preduzima dešavaju se u situaciji kada su nepravedne američke sankcije na snazi u svim oblastima, pa čak i u oblasti medicine. Međutim, korona virus je sveobuhvatna globalna pretnja koja svoje žrtve nalazi bez obzira na verske i rasne okolnosti“, konstatuje Ataei.

Iran je, kao i mnoge druge zemlje suočene sa ovom pandemijom, na samom početku imao dosta problema sa nedostatkom medicinske opreme i sredstava, a sankcije koje su SAD uvele protiv Teherana su u tom domenu umnogome kočile proces nabavke.

„Suočavamo se za ozbiljnim problemima što je rezultat politike sankcija koju sprovode SAD. Američke sankcije su primer kršenja osnovnih ljudskih prava, a to je pre svega pravo na lečenje i na pristup zdravstvenoj zaštiti. Očekuje se od svih poitičara i medija u svetu da jednoglasno osude te zločinačke sankcije SAD i od svojih vlada zatraže da ne slede ovu politiku jednostranih mera protiv Irana“, naglašava Ataei.

Takođe, on dodaje i da zvanični Teheran od svih članica UN očekuje da se, pored osude ovakvih „nepravednih, nehumanih i nemoralnih“ mera SAD, maksimalno angažuju kako bi se ove sankcije okončale.

„Iran bi oberučke pozdravio svaku priliku kako bi se američke sankcije okončale, a ova pandemija je mogla da bude istorijska šansa da se to desi jer su neposredne žrtve ovih sankcija – obični ljudi“, tvrdi on.

Ataei je ujedno i pohvalio EU koja je preko Evropskog instrumenta za podršku trgovinskoj razmeni sa Iranom (INSTEKS) poslala medicinsku pomoć toj zemlji, te je dodao da Teheran smatra da će taj potez u velikoj meri doprineti očuvanju nuklearnog sporazuma koji je i dalje na snazi uprkos tome što su SAD iz njega istupile.

Pohvala merama Srbije o borbi protiv virusa korone

Ataei je takođe rekao i da je politika koju Srbija primenjuje po pitanju borbe protiv virusa korone od samog početka veoma dobra, kao i da je ona u saglasnosti sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

„Zaista moramo da pohvalimo odluku Vlade Srbije o primeni policijskog časa, stvaranju socijalne distance, ali da pohvalimo i preporuke i nardbe da građani ostanu kod kuće. Svi smo svedoci da pored mera koje Vlada preduzima, pored higijenskih i zaštitnih sredstava, Srbija ne oskudeva ni u čemu, da su prodavnice pune i da svega ima“, naveo je on.

Poredeći Iran i Srbiju, diplomata je rekao da obe zemlje koriste i svoja sopstvena iskustva u borbi protiv pandemije, kao i preporuke SZO, ali da je Iran otišao i korak dalje osmislivši posebni mehanizam kako da utvrđuje potencijalne prenosioce zaraze.

Kako objašnjava, Iran je napravio specijalni sajt putem kojeg ljudi mogu samostalno da unesu svu neophodnu informaciju o simptomima koje osećaju, ali i o kontaktima koji su imali pre njihove pojave, a taj portal potom samostalno pravi analizu ko su potencijalni prenosioci zaraze, što je u velikoj meri pomoglo u borbi protiv širenja zaraze.

„Iran i Srbija su u svim teškim uslovima bile jedna uz drugu, tako da se nadam da će pored mera koje primenjuju pružiti pomoć u bilu čemu kako bi se što pre virus iskorenio“, zaključio je Ataei.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala