Za hiljade Amerikanaca žrtava Kovida-19, Tramp kažnjava SZO

© AP Photo / Anja NiedringhausLogo Svetske zdravstvene organizacije (SZO)
Logo Svetske zdravstvene organizacije (SZO) - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svetska zdravstvena organizacija, kojoj su SAD privremeno uskratile finansiranje nezadovoljne načinom rukovođenja borbom protiv koronavirusa, zapravo je „žrtveni jarac“ neadekvatnog reagovanje američkih vlasti na pandemiju Kovida 19, zbog čega imaju najviše zaraženih i preminulih.

U ovoj oceni se slažu dobri poznavaoci američke političke scene, spoljnopolitički komentator Ljiljana Smajlović i analitičar Aleksandar Pavić.

Trebalo je naći krivca za hiljade žrtava Kovida 19 u SAD

Ono što je nedavno najavio kao mogućnost, američki predsednik Donald Tramp je i realizovao, naloživši članovima svoje administracije da za sada privremeno obustave finansiranje Svetske zdravstvene organizacije (SZO). On je kao katastorfalnu ocenio odluku te organizacije da ni u februaru, mesec dana po pojavi epidemije u Kini, ne ograniči putovanja posebno prema toj zemlji, što je, kako smatra, dovelo do veće epidemije virusa nego što bi se u suprotnom dogodilo.

SAD imaju najveći broj zaraženih i preminulih od posledica korona virusa. Prema najnovijim podacima sajta Vorldometers, 611.156 ljudi obolelo je od korona virusa u toj zemlji, dok je 25.924 preminulo.

© AP Photo / Evan VucciZa hiljade Amerikanaca umrlih od koronavirusa Tramp našao krivca u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji koju neće finansirati
Za hiljade Amerikanaca žrtava Kovida-19, Tramp kažnjava SZO - Sputnik Srbija
Za hiljade Amerikanaca umrlih od koronavirusa Tramp našao krivca u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji koju neće finansirati

Komentarišući potez Trampa, Smajlovićeva za Sputnjik kaže da je Tramp shvatio da je u problemu, jer mere protiv koronavirusa očigledno nisu preduzete na vreme i sitaucijom nije dobro upravljano, zbog čega je trebalo naći krivca.

„On sada može da krivi jedino Kinu i Svetsku zdravstvenu organizaciju. Naravno, neće da krivi sebe. Kina mu je potrebna jer da bi ponovo otvorio privredu on mora iz Kine da dobija, isto kao i druge velike zemlje, milijarde zaštitnih maski, rukavica i druge opreme. Prema tome, trenutno je SZO najprikladniji krivac za Trampa i ustvari neka najlakša meta“, bjašnjava ona.

Smajlovićeva napominje da se u celoj stvari zanemaruje činjenica da se SZO našla u problemima zbog njenih ovlašćenja i budžeta mnogo godina pre nego što je Tramp i došao na vlast. Ta organizacija je, kako napominje sagovornica Sputnjika, postala kolateralna šteta praktično posle epidemije SARS-a 2003. godine koji je uspešno iskorenila, kao i velike boginje, na čemu je i izgradila svoju reputaciju.

Neke zemlje, poput SAD, nisu htele da se povinuju njihovim pravilima u situacijama kada im to nije odgovaralo, Americi su metala ovlašćenja koja SZO ima i zato je krenulo njeno slabljenje, iako će, dodaje ona, sada svi da kažu – evo Tramp rastura SZO.

„Njujork tajms“ upravo podseća da su prošle godine u budžetu SZO od šest milijardi dolara Sjedinjene Države učestvovale sa 553 miliona dolara, što je značajna suma koju bi Amerika izgubila usred pandemije.

List napominje da je sam Tramp više puta ukazivao kako je on, nasuprot SZO, odlukom o  uvođenju ograničenja putovanja u Kinu 31. januara, reagovao na vreme čime je spaseno na hiljade života. Poznati dnevnik, međutim, ukazuje da je od tada, pa do 13. marta i uvođenja vanrednih mera, izostalo reagovanje američke administracije.

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaSZO je žrtveni jarac da bi se prikrila kasna reakcija američkih organa vlasti na pandemiju Kovida 19, čiju je opasnost na početku potcenjivao sam Tramp.
Za hiljade Amerikanaca žrtava Kovida-19, Tramp kažnjava SZO - Sputnik Srbija
SZO je žrtveni jarac da bi se prikrila kasna reakcija američkih organa vlasti na pandemiju Kovida 19, čiju je opasnost na početku potcenjivao sam Tramp.

Kola se slomila na SZO

Pavić kaže da ima istine u Trampovoj optužbi da SZO nije na vreme predložila prekid putovanja, ali i da, takođe, ima istine u tome da se sada traži krivac za to što je Amerika neadekvatno reagovala na pojavu KOVID-a 19. Pogotovo što su još od početka januara stizala upozorenje iz same Kine, sa kojom Amerikanci imaju oficira za vezu.

„Nije Amerikancima uopšte trebalo da ih SZO upozori da se pojavio novi nepoznati virus u Kini i da počnu da preduzimaju mere. Jednostavno, SZO je žrtveni jarac da bi se prikrila kasna reakcija američkih organa vlasti. Pa i sam Tramp je na početku potcenjivao opasnost od epidemije i pandemije virusa. Sada, naravno, neko mora da bude kriv za to, i kola su se slomila na SZO“, nedvosmnislen je sagovornik Sputnjika.

Pogotovo je krivca trebalo naći zbog toga što se sve dešava usred predizborne kampanje, gde se sredstva ne biraju, kaže Pavić i konstatuje:

„Na odgovoru na virus Kovid 19 mogu da se gube ili dobijaju izbori, a znamo da je Tramp u predizbornoj kampanji i da će njegovi protivnici glavni materijal protiv njega imati zavisno od toga kako se bori protiv virusa. Oni već sad mogu da ga optužuju da nije na vreme reagovao, da ukazuju na to da SAD ima više žrtava nego bilo ko drugi“. 

Zato on zaključuje da je posle svega ovakva odluka u vezi sa SZO bila očekivana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala