Gutereš kritikovao Trampovu odluku o finansiranju SZO

© AFP 2023 / FABRICE COFFRINILogo Svetske zdravstvene organizacije ispred sedišta u Ženevi
Logo Svetske zdravstvene organizacije ispred sedišta u Ženevi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš kritikovao je odluku američkog predsednika Donalda Trampa da prekine finansiranje Svetske zdravstvene organizacije (SZO).
„Sada nije vreme za smanjenje resursa za aktivnosti Svetske zdravstvene organizacije ili bilo koje druge humanitarne organizacije koja se bori protiv virusa“, navodi se u Gutereševom saopštenju.

Generalni sekretar UN je istakao da međunarodna zajednica mora zajedno da radi na zaustavljanju pandemije i uklanjanju njenih „razornih posledica“.

Američki predsednik Donald Tramp u utorak je objavio o prekidu finansiranja Svetske zdravstvene organizacije. Svoju odluku opravdao je činjenicom da SZO navodno nije blagovremeno davala informacije o virusu korona, a takođe nije saopštila istinu svetskoj zajednici.

Tramo je ranije više puta kritikovao Svetsku zdravstvenu organizaciju jer je, navodno bila „previše fokusirana na Kinu“, iako veliki deo finansiranja dobija od Sjedinjenih Američkih Država. S tim u vezi, obećao je da će preispitati finansiranje ove organizacije.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju nove infekcije virusa korona KOVID-19 za pandemiju. Prema poslednjim podacima u svetu je zabeleženo više od dva miliona slučajeva zaraze, a umrlo je više od 126 hiljada ljudi.


Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala