Država koja ima najmanje inficiranih koronom u Evropi počinje masovno testiranje

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaUzorkovanje za test na virus korona u laboratoriji u Sankt Peterburgu
Uzorkovanje za test na virus korona u laboratoriji u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zahvaljujući svojim preventivnim merama Bugarska se nalazi na prvom mestu po najmanjem broju inficiranih i na trećem po najmanjoj smrtnosti na 100 hiljada ljudi, izjavio je ministar zdravlja zemlje Kiril Ananev, pozivajući se na izveštaj Evropskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti.

Bugarska je do sada vršila testiranja samo lica za koja je postojala sumnja da su inficirana koronom i onih koji su sa njima bili u kontaktu. Međutim, sada Vlada uvodi masovna testiranja, saopštio je ministar zdravlja tokom posete, sa premijerom Bojkom Borisovom, skijališta Banjsko, gde je bilo otkriveno žarište novog virusa.

„Od ovog trenutka počinju masovna testiranja građana Bugarske, kako bi se obuhvatio što veći deo stanovništva Bugarske. Imamo testove PCR – 20.000. Očekujemo velike isporuke i testove koje poklanjaju bugarski i strani državljani i organizacije. To je taj put kojim ćemo krenuti: masovno testiranje“, izjavio je Ananev.

Po rečima Bojka Borisova, najveći deo testova Bugarska je dobila od Južne Koreje.

„Mi već imamo 18 laboratorija u kojima će se ljudi masovno testirati, kako bismo mogli da obuhvatimo veći deo stanovništva“, dodao je on.

Do sada je u Bugarskoj zabeleženo 735 slučajeva infekcije koronom, od kojih je 105 izlečeno, dok je 36 umrlo. Bugarska broji 6.951.482 stanovnika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala