Crne prognoze: Naftno tržište ulazi u deficit, ni dogovor OPEK-a ne pomaže

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaNaftne pumpe u Tatarstanu
Naftne pumpe u Tatarstanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kolaps potražnje za naftom zbog pandemije virusa korona u drugom kvartalu ove godine dovešće do toga da čak i u uslovima smanjenja ponude ovog energenta zalihe mogu da skoče do 17,4 miliona barela dnevno, saopštila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Kako se navodi, blagi prestanak pada potražnje može se očekivati tek u maju, a nešto više u junu ove godine.

Precizira se da će u aprilu potražnja biti manja za 29 miliona barela dnevno, ali da će u u maju pad biti nešto manji – 26 milona barela, a u junu 15 miliona.

IEA navodi i da dogovor OPEK plus o smanjenju proizvodnje nafte ne može da kompenzuje pad potražnje u svetu, ali bi ipak mogao da doprinese smanjenju zaliha ovog energenta u drugoj polovini 2020. godine.

Istovremeno, ističe se da napori OPEK plus ne mogu istog trena da stabilizuju tržište nafte, ali će doprineti ublažavanju situacije sa prekomernom proizvodnjom, iako je i dalje nemoguće sagledati sve posledice ove krize.

Globalna potražnja za naftom najmanja od 1995. godine

IEA navodi da je potražnja za naftom u aprilu ove godine pala na ukupnih 70,4 miliona barela dnevno, što nije zabeleženo od 1995. godine.

Ako se ovako nastavi, pad potražnje tokom cele 2020. godine biće najveći u istoriji i u proseku će potražnja za naftom iznositi 90,6 miliona barela dnevno, prognoza je ove svetske organizacije.

„Ovaj pad potražnje je najveći u istoriji“, konstatuje IEA.

Cena nafte nastavila da pada

Nakon objavljivanja izveštaja IEA o rekordno niskoj potražnji za naftom cene tog energenta marke „Brent“ pale su za pet procenata, podaci su sa svetskih berzi.

Trenutna vrednost „crnog zlata“ iznosi 28.02 dolara za barel.

Podsetimo, prošle nedelje su zemlje koje čine OPEK plus postigle sporazum o smanjenju proizvodnja nafte za 9,7 miliona barela dnevno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala