Advokat Mitropolije: Mjere protiv kovida kao izgovor za pritisak na Crkvu

© Sputnik / Nebojša PopovićManastir Zlatica u Podgorici
Manastir Zlatica u Podgorici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pokretanje istražnog postupka protiv mitropolita Amfilohija i ostalih sveštenika SPC je pokušaj da se oni drže u stanju straha, neizvjesnosti i iščekivanja, te da su mjere protiv kovida izgovor za pritisak na Crkvu, kaže za Sputnjik advokat Dalibor Kavarić, punomoćnik Mitropolije crnogorsko-primorske.

To je način da se na njih utiče kako bi se oslabila njihova vjerska i službenička djelatnost, kaže Kavarić povodom odluke Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici da pokrene istražni postupak zbog liturgije koju je na praznik Cvijeti ispred crkve na Zlatici organizovala SPC.

Službi su prisustvovali mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, te protojerej stavrofor Velibor Džomić sa sveštenicima i građanima, saopšteno je iz crnogorskog Tužilaštva. Iz te institucije navode da su istražni postupak pokrenuli nakon „pažljive analize do sada prikupljenih podataka, dokaza i video-snimaka“, a takođe najavljuju i „saslušanje svjedoka koje će državni tužilac pozvati i saslušati u najkraćem roku“.

Pritisak na Crkvu

Advokat Kavarić za Sputnjik ističe da odluku Tužilaštva razumije i kao „kontinuitet postupanja u odnosu na Crkvu i korišćenje svake situacije da se ona diskriminiše, obespravi i oslabi, što je već započeto i kulminiralo donošenjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti“.

Što se pak tiče same liturgije i problematizovanja socijalne distance između sveštenika, kao i nekolicine građana koji su sporadično prolazili pored manastira Zlatica, advokat Kavarić naglašava da crkva nema mogućnost da kontroliše sam prilaz manastiru Zlatica, a koji je, kako podsjeća, parcela otvorenog tipa, a ne hram, tj. radi se o ostacima (temeljima) ranohrišćanske bazilike.

„Takođe, koliko sam vidio, ne radi se o ljudima koji su učestvovali u vjerskom obredu, već koji su samo sporadično prolazili, a mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela nije zabranjen dolazak u hram, već učestvovanje u vjerskim obredima. Naglašavam da ti ljudi nisu učestvovali u vjerskim obredima, već su sporadično dolazili i prolazili i oni se nisu zadržavali i aktivno učestvovali sa sveštenicima u službi“, kaže Kavarić.

Miješanje u liturgijski obred nedopustivo

Ipak, kada je posrijedi svaki drugi pokušaj uređivanja liturgije i toga da li će sveštenici cjelivati ruku vladici ili neće, to naš sagovornik prije svega karakteriše kao ulaženje u vjekovni obred liturgije koji je ustanovljen još od apostolskih vremena i koji, kako pojašnjava, „predstavlja nedozvoljeno miješanje u unutrašnje ustrojstvo Pravoslavne crkve i prije svega kršenje Ustava Crne Gore i Evropske konvencije o ljudskim pravima koja štiti slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti“.

„Pri čemu, ponovo naglašavam, Crkva je poštovala i poštovaće sve odluke nadležnih zdravstvenih tijela kada je u pitanju zaštita građana od aktuelne pandemije virusa korona“, jasan je Kavarić.

Privođenje mitropolita pokušaj ponižavanja Pravoslavne crkve

Sa druge strane, naš sagovornik posebno ističe da je nezapamćeno još od vremena vladike Nikolaja Velimirovića da je jedan pravoslavni episkop bio privođen od strane domaćih vlasti.

„Bilo je slučajeva da su okupatorske vlasti hapsile vladike, sveštenike i patrijarhe, ali je nezapamćeno da je vlast jedne države najvećeg vjerskog velikodostojnika u crkvi hapsila i privodila i to privođenje učinila dostupnim javnosti. To se ne može drugačije tumačiti nego kao pokušaj ponižavanja Pravoslavne crkve i toga episkopa“, kategoričan je Kavarić.

Na kraju razgovora za Sputnjik, naš sagovornik je kazao i da konačno treba razjasniti da li je dolazak mitropolita Amfilohija u Centar bezbjednosti Podgorica bilo hapšenje ili ne, podsjećajući da je mitropolit tamo došao po pozivu za dovođenje, odnosno pozivu za davanje obavještenja u svojstvu građanina koji se uručuje pod prijetnjom dovođenja.

„Dakle, to je praktično poziv u kome piše da ukoliko ne dođete sami, bićete prinudno dovedeni. Apsolutno je u pitanju oblik prinudnog dovođenja u prostorije policije i ja ga tumačim kao privođenje, odnosno hapšenje mitropolita“, kategoričan je advokat Kavarić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala