Na Krimu uhapšeni ukrajinski obaveštajci koji su spremali terorističke napade

© FSB Rossii/SK RF / Uđi u bazu fotografijaAgenti FSB
Agenti FSB - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na Krimu je zadržana grupa ukrajinskih obaveštajaca zbog pokušaja da organizuju terorističke napade, regrutuju Ruse i ukradu podatke koje sadrže državne tajne, saopštila je Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB).

Prema podacima istrage, pritvorena lica su radila pod rukovodstvom šefa Hersonskog odeljenja ukrajinske vojne obaveštajne službe, pukovnika Olega Ahmedova.

U grupi Ahmedova nalazila se i pripadnica ruske vojske, za koju se sumnja da je predala državne tajne Kijevu 2017-2018. godine, kao i ukrajinski državljanin osumnjičen za špijunažu. Protiv njih su pokrenuti odgovarajući postupci.

Ističe se da je žena smeštena u kućni pritvor, jer je uzeto u obzir da ima maloletnu decu, dok je Ukrajinac u pritvoru.

Ove godine je sprečeno nekoliko napada na teritoriji Rusije. U januaru je na Krimu pritvoren stanovnik poluostrva koji je, po uputstvima ukrajinskih specijalnih službi, organizovao skladišta sa eksplozivom. FSB je u februaru saopštila o zaustavljanju terorističkih napada na dve obrazovne ustanove u Kerču.

Nakon toga, u martu, FSB je likvidirala teroristu u Baškiriji, trojicu militanata u Kabardino-Balkariji i pritvorila muškarca koji je pripremao napad u Krasnodaru. Početkom aprila služba je sprečila terorističke napade na teritoriji Stavropolja, Ugre i Murmanska.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala