Zabeležen prvi smrtni slučaj izazvan prenošenjem korone sa preminule osobe

© AFP 2023 / Pedro PARDOLeševi
Leševi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na Tajlandu je od virusa korone preminuo sudsko-medicinski veštak, koji je bio inficiran od preminule osobe – to je prvi u svetu zvanično potvrđen takav slučaj, piše „Dejli Mejl“.

Zdravstvene organizacije pozvale su sudsko-medicinske veštake i patologe da poštuju mere predostrožnosti, jer još uvek nema potpunih informacija o putevima širenja virusa korona. Ističe se da se dezinfekcija, koja se sprovodi u operacijskim salama, može obaviti i na patološkim odeljenjima.

Prema mišljenju stručnjaka, verovatnoća da je veštaka zarazio živi nosilac virusa je mala, jer je bio u stalnom kontaktu sa mrtvima. Ne postoje tačni podaci o broju leševa zaraženih virusom korona, jer se na njima ne obavljaju redovni pregledi.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, pluća osoba preminulih od pneumonije, koja je izazvana novom vrstom virusa korona - mogu da predstavljaju opasnost ako se sa njima ne postupa pravilno tokom obdukcije. Takođe se tvrdi da virusi nakon smrti svojih nosilaca ne žive dugo.
Karantin u doba korone – ilustracija - Sputnik Srbija
Zašto i zdravi gube bitku protiv virusa korona

Na Tajlandu je, prema poslednjim podacima, 2.613 ljudi zaraženo virusom korona, a od početka epidemije registrovan je 41 smrtni slučaj.

Širom sveta zabeleženo je više od 1.947.000 slučajeva Kovida-19. Preminulo je  više od 121.000 ljudi, a oporavilo se više od 446.000, prenosi sajt Vorldometers.

Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji virusa korona KOVID-19.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala